четвер, 12 квітня 2018 09:00

Бойовики захопили Краматорськ і Слов'янськ
5

Початок наступу бойовиків у Слов'янську
Фото: Преса України
Слов'янськ після звільнення від терористів.
Після бою. Дорога Слов'янськ - Краматорськ
Крамторськ захоплений бойовиками. Весна 2014 року.
Краматорськ захоплений бойовиками. Травень 2014 року.

12 квітня 2014 року російські бойовики на Донбасі захопили Слов'янськ, Дружківку, Краматорськ.

Бойовики самопроголошеної терористичної Донецької народної республіки та деякі представники дрібного місцевого криміналу почали захоплення міст. Комендантом Слов'янська був призначений "народний мер" бойовик В'ячеслав Пономарьов.

О 9 ранку 12 квітня до будівлі Слов'янського міського відділу МВС України під'їхали 2 автобуси, що доставили близько 20 озброєних невідомих чоловіків, які захопили установу. Під час штурму бойовики використали димові шашки та сльозогінний газ, стріляли у повітря. Бойовики планували захопити місто "за кримським сценарієм".

Українська влада 13 квітня розпочала антитерористичну операцію для відновлення контролю над захопленими містами. Військові взяли під контроль за територією на горі Карачун. Вона мала стратегічне значення через розташовану на ній телевежу.

Загін бойовиків у Слов'янську налічував 160 чоловік станом на 1 травня, 400 чол. — на 1 червня, і близько 1500—1800 чол. на 1 липня 2014 року.

В ніч на 5 липня бойовики залишили Слов'янськ. Терорист Ігор Гіркін стверджував, що таке рішення було прийнято задля того, щоб "зберегти сили", натомість основні сили терористи передислокували в Горлівку та Донецьк.

15 червня 2014 року повідомлялося, що у боях за Дружківку знищено 50 бойовиків і ще 150 отримали поранення. 5 липня 2014 року бойовики, відступаючи до Горлівки та Донецька, мінували та підривали залізничне полотно та автомобільні мости.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бородай розповів, чому бойовики не захопили Маріуполь

12 квітня 2014 у Краматорську близько тисячі проросійськи налаштованих людей зібралися на мітинг біля міськвиконкому. Вони вимагали від мера міста Геннадія Костюкова визнати ДНР. Мітингувальники захопили будівлю виконкому і вивісили прапор самопроголошеної республіки. Озброєні люди, що назвали себе "народними ополченцями", розпочали штурм міського відділу міліції. Всього у місті перебувало близько 300 терористів.

25 травня українська армія обстріляла вогневі позиції бойовиків з повітря. 10 червня в часі нічних боїв у Краматорську проросійські сепаратисти понесли втрати, однак інформація про їхню кількість сильно різнилась. Штаб АТО повідомив про 40 вбитих бойовиків, останні ж заявили про втрату 1 бійця та 2 поранених. Втрати армії і Нацгвардії бойовики оголосили кількістю 20 осіб, українське керівництво натомість заявило, що убитих немає.

5 липня 2014 року українським силам вдалося звільнити Краматорськ від бойовиків.

"Бій був запеклий, з наших 250 залишилося лише 46" - терорист ДНР розповів, як українські бійці знищили найманців.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики захопили Краматорськ і Слов'янськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути