Ексклюзиви
четвер, 07 грудня 2017 19:01

Бойовики не збираються закінчувати війну - боєць аеророзвідки

Бойовики не збираються закінчувати війну - боєць аеророзвідки
"Сєпари укріплюють першу та другу лінії оборони, готують підвози боєприпасів, шляхи евакуації поранених" – каже аеророзвідник Тарас Елейко.

Українська аеророзвідка фіксує, що бойовики ОРДЛО посилено укріплюють свої лінії оборони. Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів боєць 8-й окремого батальйону Української добровольчої армії аеророзвідник Тарас Елейко.

"Сєпари копають окопи, шанці, укріплення, бліндажі, капоніри. Укріплюють першу та другу лінії оборони, готують підвози боєприпасів, шляхи евакуації поранених. Працюють досить серйозно. Як жартує мій командир, вони дуже працелюбні. Бо для солдата – чим глибше закопаєшся, тим більше шансів вижити. Але це означає, що вони не збираються закінчувати війну", - каже боєць.

Завдання аеророзвідки - виявляти укріплення ворога, бронетехніку та шляхи її пересування. До початку війни на Донбасі в українському війську майже не було підрозділів, які б керували безпілотними літальними апаратами. Зараз аеророзвідкою нерідко займаються волонтери - любительськими або саморобними дронами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Без безпілотників наші солдати воюють всліпу" - Марія Берлінська

"Є волонтери, які складають апарати і передають Збройним силам. Переваги таких моделей в тому, що кожна з них особлива, має оригінальні інженерні рішення. Ворогу складніше її побороти. З іншого боку, заводська річ тисячу разів протестована і працює без збоїв. Але технікою нам уже допомагають іноземні партнери. "Укроборонпром" уже розробив ударний дрон, здатний нести дві високоточні ракети типу повітря-земля", - говорить Тарас Елейко.

Квадрокоптери, призначені для розвідки, ворогу збите важче. Мають хорошу оптику. То ж можуть працювати на висотах 1,5 км, недосяжних для стрілецької зброї.

"Любительські коптери працюють на висотах 150-200 метрів. А це зона ураження стрілецької зброї. Їх іноді збивають. Було таке, що наш апарат повертався із п'ятьма пробоїнами від куль. На щастя, не зачепили важливі вузли. Та наш основний ворог – погода. Вітер, дощ, туман погіршують видимість", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери показали, як працює спецпідрозділ аеророзвідки "Фурія"

Підготовка аеророзвідника триває довго. Вчитись літати на любительських коптерах, які є у вільному продажу, простіше. У них передбачено багато засобів безпеки. Не дозволять розбити дрон при невмілому використанні.

"Якщо говорити про складнішу техніку - потрібно багато тренувань, щоб розвинути моторику рук. Треба виробити навички на рівні м'язової пам'яті. Також необхідні знання в аеродинаміці, картографії і топографії", - каже Тарас Елейко.

Наступного року планується збільшення фінансування аеророзвідки. Про це повідомив міністр оборони України Степан Полторак.

Планується виділення коштів на закупівлю, утримання та обслуговування БПЛА, підготовку спеціалістів, створення відповідних підрозділів у бойових частинах ЗС України.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики не збираються закінчувати війну - боєць аеророзвідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути