субота, 27 травня 2017 18:29

"Ближче, ніж на 200 метрів, не підпускаємо" - боєць розповів про бої під Донецьком

"Ближче, ніж на 200 метрів, не підпускаємо" - боєць розповів про бої під Донецьком
Керує ВОПом старший сержант із позивним "Скіф"

Щодня українських бійців, які тримають оборону на ВОПі із назвою "Ромашка", обстрілюють із важкої артилерії та стрілецької зброї. Гатять з мінометів, САУ, днями вперше за тривалий час виїхав танк і прицільно розстрілював "Ромашку". Це крайній "опорник" перед Донецьком. Попереду російські окупанти. Від наших позицій до супротивника якихось 300–400 метрів, пише видання "Народна армія".

Керує ВОПом старший сержант із позивним "Скіф". На цій позиції він уже півроку, без будь-яких замін та відпусток. Загалом на фронті — більше двох років. До війни Юрій жив у Донецьку, працював будівельником. "Скіф" не боїться нічого. Та коли по них б'ють із САУ 152-го калібру, зізнається: "Це моторошно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гіві і Моторола поплатилися за свою поведінку з полоненим кіборгами

"Ми обороняємо дуже важливий напрямок, бо так повністю контролюємо підходи до наших сусідів, — пояснює старший сержант. — І хоча противник охопив нас півкільцем, він не знає особливостей позиції. Тож скільки б ворог не сподівався нас легко захопити, він вже десятки разів переконувався у протилежному. Якщо раніше здебільшого по нас вівся провокаційний вогонь, то останнім часом стріляють винятково на ураження. Вчора було "весело". Почали все "Утёси", далі по нас із двох боків ударили міномети, потім САУ. Отримавши дозвіл на вогонь у відповідь, ми застосували власну тактику — витримали паузу, не відповідали на прицільний вогонь, а потім вдарили з усіх вогневих засобів. Противник почав вгамовуватися, аж раптом виїхав танк. Закінчилось усе хаотичним обстрілом в усіх напрямках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський поговорив з українськими військовими

Розвідувально-диверсійні групи дійсно часто йдуть сюди з Донецька. Ближче ніж на 200 метрів диверсантів ще не підпускали. Як правило, спочатку виходить групка з кількох осіб, що викликають вогонь на себе, щоб засікти наші вогневі точки. Тим часом основна група чисельністю до півтора десятка вояків розташовується на сотню чи кілька сотень метрів позаду. Та на всі прийоми ворога в нас є своя тактика, що непогано працює. До речі, поведінка російських загарбників і загалом обстановка неабияк залежить від конкретної ротації. Раніше, наприклад, проти нас стояли російські морські піхотинці. Вони були більш агресивними — постійні провокації, робота снайперів, диверсійні групи. В діях тих, що змінили російських морпіхів, більше хаосу.

У зоні нашої видимості знаходиться їхнє кладовище. Та й "прослушка" працює. Загалом зрозуміти, чи є втрати, можна і з поведінки ворога. Після нашої вдалої відповіді противник стає дуже нервовим. Для нас дивно, що російські окупанти не поспішають забирати тіла своїх загиблих. Кілька тижнів тому до нас намагалася підійти диверсійна група, ми відкрили вогонь на ураження. Відтоді за кількасот метрів від нашого "опорника" лежить тіло. Відтягнути його для нас проблематично, бо місцина відкрита й постійно прострілюється. Як правило, аби забрати загиблого, здійснюється запит на режим "Тиша", але бойовики із евакуацією не поспішають".

Бойовики здійснили потужний вогневий наліт. Не припиняють обстріли українських позицій. Вогонь ведуть з початку поточної доби, найчастіше - на приморському напрямку.

Зараз ви читаєте новину «"Ближче, ніж на 200 метрів, не підпускаємо" - боєць розповів про бої під Донецьком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути