Ексклюзиви
неділя, 16 травня 2021 20:23

Завдяки кому українці могли б виграти війну на Донбасі

Завдяки кому українці могли б виграти війну на Донбасі
Петро Бурковський розповів завдяки кому виграємо війну на Донбасі. Фото: Тарас Подолян

Якби більшість громадян була готова до запеклої боротьби, то Росія б навіть не наважилась на демонстрацію сили, вважає політичний аналітик "Демократичних ініціатив" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський в інтерв'ю журналу "Країна".

"Така більшість ставила б вимоги до уряду щодо забезпечення оборони країни, очищення правоохоронної системи, проведення реформ і соцзахисту. Була б безкомпромісна до корупції у владі. Все залежить від людей - ветеранів, волонтерів", - пояснив

Соціологи "Демініціатив" проводили фокус-групи на Донбасі.

"У Лисичанську є об'єднання ветеранів близько тисячі людей. Там не менше половини вмотивованих людей. Це цілий батальйон, готовий стояти до кінця. Завдяки таким виграємо війну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському порадили запросити Путіна на Афон

Запитують людей з 2015 року, на які умови припинення війни вони згодні.

"З 2016 року суттєвих змін у тому на які групи діляться громадська думка, немає. Є відносна більшість, яка становить 45-60 відсотків і просто хоче ділових переговорів. Тобто, ми залишаємося при своїх інтересах, повертаємо Донбас, Росія щось отримує, але небагато. Дві приблизно рівні групи на рівні 20 відсотків є у меншості. Трішки більша група хоче повернення в "рускій мір" і повного виконання Мінських домовленостей. Це означає мир за будь-яку ціну, прийняття усіх російських вимог, особливий статус ОРДЛО, та аби Україна не вступала ні в НАТО, ні в ЄС. Загалом - перетворення України на ще одну Білорусь. Трохи менша група готова до тяжкої і довгої боротьби за незалежність. Найбільше серед таких - ветеранів. Досліджували їхнє становище в Донецькій, Луганській областях. Ті, що демобілізувалися, відчувають, що живуть у ворожому середовищі. Для них тривалі переговори з Росією можуть бути виснажливі. Розуміють, що боротьба буде тривати. Критично ставляться до будь-якої влади, яка вважає, що з Кремлем можна вести такі переговори вести", - розповів Бурковський.

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю У НАСТУПНОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ

Аби розпочати повномасштабне вторгнення Росія, мабуть, очікує на внутрішньоукраїнську кризу, як і в 2014 році, міркує в інтерв'ю журналу "Країна політичний аналітик "Демініціатив" Петро Бурковський.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки кому українці могли б виграти війну на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути