пʼятниця, 24 грудня 2021 12:04

Бігати на полігоні з автоматом не будемо: все про військовий облік для жінок

Бігати на полігоні з автоматом не будемо: все про військовий облік для жінок

17 грудня набрав чинності наказ Міноборони №313 від 13.10.2021 щодо переліку фахових галузей і професій жінок, які мають стати на військовий облік. У список потрапили 35 напрямків, кожен з яких містить десятки спеціальностей – журналістика, телекомунікації, готельно-ресторанна справа, інформаційні технології, фінанси, юриспруденція, економіка, поліграфія, психологія, хімія, біологія тощо. Це означає, що на військовий облік мають стати сотні тисяч українок.

23 грудня на брифінгу начальник управління персоналу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач уточнив: "Військовий облік – це не призов на службу".

Gazeta.ua розбирала, що саме передбачає цей наказ.

Що таке військовий облік

"Військовий облік ведеться з метою забезпечення повного та якісного укомплектування Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, особовим складом у мирний час та особливий період", - йдеться у постанові Кабміну від 7 грудня 2016 року № 921.

Перебування на військовому обліку не означає, що жінкам доведеться бігати на полігоні з автоматом, залишивши вдома дітей і основну роботу. Адже призиватимуть лише у випадку оголошення мобілізації або введення воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наказ про військовий облік жінок закінчиться пшиком

У мирний час жінок можуть взяти на військову службу лише в добровільному порядку, за контрактом. Так само, щоб виїхати за кордон, не потрібно брати жодних довідок у військкоматах, адже заборона на виїзд передбачена лише під час воєнного стану.

Як стати на військовий облік

Усі військовозобов'язані повинні особисто прибути до військових комісаріатів за місцем проживання, написати заяву та надати пакет документів: копії та оригінали паспорту, ідентифікаційного коду, свідоцтв про навчання, одруження і народження дітей, довідки з роботи, три кольорові фотографії розміром 3 на 4 см.

Далі військкомат має направити жінку на проходження військово-лікарської комісії за місцем проживання, щоб визначити придатність до служби за станом здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік для жінок – підготовка на випадок референдуму про примирення

Хто і коли

Жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальність або професію, споріднену із військово-обліковою спеціальністю, і придатні за станом здоров'я до служби, беруть на військовий облік. Вагітність та наявність малолітніх дітей зобов'язання не скасовує.

Зробити це треба протягом 2022 року. Контролювати повинні керівники підприємств, установ, організацій, де працюють жінки. Однак не виключено, що ці терміни продовжать.

Міністерство оборони скоротить список професій та спеціалізацій, за яким жінки повинні стати на військовий облік. Наразі у ньому є професії, які дійсно не знадобляться ЗСУ, заявив голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Яка мета

У військах назріла потреба у широкому військовому обліку жінок, однак цей процес відбуватиметься поступово, каже головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

"Назріла необхідність створення такого документа, який дозволяв би нам, військовим, бачити жінок, яких можливо буде використовувати під час захисту нашої держави. Тому народився цей указ із більш як 100 спеціальностей", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЗСУ пояснили військовий облік для жінок

"Відкосити" від армії не вийде: які наслідки

З 2023 року жінки платитимуть штрафи від 850 до 1700 грн у разі відмови стати на військовий облік. Штрафи від 5100 до 8500 грн можуть накласти на роботодавців, які зобов'язані проконтролювати цей процес.

Скільки жінок служать зараз?

На сьогодні у ЗСУ служать 32,5 тис. жінок-військовослужбовців. Від початку війни статус учасниці бойових дій отримали понад 16,7 тис.

Зараз ви читаєте новину «Бігати на полігоні з автоматом не будемо: все про військовий облік для жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути