понеділок, 07 травня 2018 10:25

Бал-маскарад до 9 Травня: бойовики вчетверте репетирують парад

Сьогодні у Донецьку вчетверте перекриють центральні вулиці міста для репетиції "параду перемоги", який бойовики влаштують 9 травня.

Автор: Гордон
  Абсурд окупантів: бойовики вчетверте репетирують парад до 9-го Травня
Абсурд окупантів: бойовики вчетверте репетирують парад до 9-го Травня

Донеччани не розуміють, навіщо чотири рази репетирувати прохід техніки і створювати незручності мешканцям міста, пише "Сегодня".

"Чи перекриють з 6 ранку до першої години дня самий центр, де транспортні розв'язки, де пересідають з одного маршруту на інший. Значить, будуть запізнення на роботу і люди по жарі будуть пішки йти", - розповів житель міста В'ячеслав Куркін.

До абсурдності життя під "крилом" у окупантів звикнути дуже важко та й не хочеться - кажуть донеччани. Вони все ще намагаються утримати в пам'яті попереднє, довоєнне життя.

"Навіщо дітей на 9 Травня раптом почали одягати у військову форму - адже раніше такого не було? Що то за пристрасть до війни, її шанування і навіть якась любов? Якщо вже відтворювати образи солдатів, то до кінця - не тільки гімнастьорки і погони, але і протези не забудьте, шрами, каліцтва ... Але в Донецьку деякі загралися в войнушку і бачать в ній не біду і смерть тисяч людей, а клоунаду, заробіток, ідеологічну голку, на якій сидять голодні, безробітні, прихильники квазі-утворень, що все втратили", - розповів корінний житель Донецька Анатолій Крюченко.

Перетворення Дня перемоги в бал-маскарад не прибрали проблему, яка не вирішується проходженням військової техніки та маршами. Люди похилого віку в "республіках" - навіть ті ветерани, що залишилися в живих - здебільшого живуть в недостойних умовах. Їхні будинки - це напівзавалені хатинки або крихітні квартирки, що не бачили ремонту десятиліттями. Їхня боротьба за життя - це купи ліків і часто - неможливість себе обслужити самостійно. Добре, якщо є діти і внуки. Про самотніх людей похилого віку не прийнято згадувати і говорити.

"На Путилівці (Київський район Донецька, близький до зони воєнних дій) в 2014 році був випадок - бабуся померла від голоду. Лежача була. Все виїхали з її будинку, з її сходової площадки, а сусіди зверху і знизу і не знали, що в тій квартирі хтось залишився. Якось так вийшло, що кілька днів вона пролежала сама, а коли вже схаменулися, було пізно. Продуктів взагалі не було у неї ніяких. Дуже дика ситуація, і знаю, що не єдина, - поділилася мешканка району Євгенія Олександрівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він нам не цар": у Москві поліцію закидують пляшками - пряма трансляція

Ніяких пільгових і безкоштовних ліків літні жителі Донецька не отримують (знижку в 3% в аптеках навряд чи можна вважати істотною допомогою). Ніяких волонтерських груп, підвезення води і продуктів, організації поїздок до лікарів або на прогулянку.

"Коли були волонтери Ахметова, вони привозили таким людям похилого віку продукти. Моя сусідка отримувала, їй за 90 років було, і вона ледве-ледве пересувалася. Коли привозили їй продукти, вона так-сяк, але щось там з них пекла. А коли в минулому році перестали привозити, все чекала-чекала, ну і померла, не дочекавшись. Чи не від голоду, а від старості, туги. Знаєте, якими кинутими вони себе зараз почувають?" - розповідає донеччанин Олександр.

Замість реальної допомоги людям похилого віку, і тим більше ветеранам - шоу ряджених, замість продуктів і ліків - наклейки на під'їзди "Вітаємо з 9 Травня!" За порожнім славослів'ям бойовиків про перемоги минулих і майбутніх - долі переможців, які змушені доживати свого віку у злиднях, але під крики онуків "Можемо повторити!".

Окупований Донбас не варто звільняти частинами й поступово – ця стратегія не спрацює.У цьому впевнений Юрій Гримчак, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Зараз ви читаєте новину «Бал-маскарад до 9 Травня: бойовики вчетверте репетирують парад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути