четвер, 19 січня 2023 07:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Бахмут, Соледар і Кремінна: аналітики ISW показали свіжі карти боїв
4

На Донбасі російські окупанти продовжують атакувати Збройні сили України. У Бахмуті та Соледарі Донецької області не припиняють точитися важкі бої.

Водночас росіяни, можливо, готуються до оборони в Запорізькій області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Триває також контрнаступ України на сході Харківської та заході Луганської областей.

Російські сили продовили обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції поблизу Кремінної в Луганській області. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 січня, показують, що російська армія незначно просунулися на південь від Площанки, що в 17 км на північний захід від Кремінної.

Російські сили перекидають техніку на інший берег річки Красна, яка протікає через Кремінну, готуючись до оборонних операцій. Також ворог перекидає резерви на лінію Сватове –Кремінна.

Опубліковані 17 січня кадри з геолокацією свідчать, що ворог переміщує резерви та військову техніку поблизу тимчасово захопленого РФ Сіверськодонецька у 15 км на південний схід від Кремінної. Тим часом українські сили відбили російський штурм біля Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Ситуація на Донбасі залишається напруженною. 18 січня російські війська продовжували наступальні операції навколо Соледару. Російський "воєнкор" стверджував, що армія РФ пробувала просунутися до Верхньокам'янського в 20 км на північний схід від Соледару, Спірного в 18 км на північний схід від Соледару та Краснополівки в 3 км на північ від міста.

Водночас ЗСУ відбили російський штурм поблизу Солі в 3 км на північний захід від Соледару. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 січня, показують, що російські війська, ймовірно, просунулися далі на 2 км захід від Соледару. А українські захисники відбили російський штурм біля Красної Гори в 5 км на південний захід від Соледара.

18 січня російські війська продовжили наступ навколо Бахмута. ЗСУ відбили російські штурми біля самого Бахмута та Кліщіївки, що в 7 км на південний захід від міста. Російський так званий військовий блогер стверджував, що бойовики "Вагнера" намагалися просунутися до західної околиці Кліщіївки та ведуть запеклі бої з українськими військами поблизу населеного пункту.

Російські війська продовжили наступальні дії в районі міста Авдіївка. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили наступ росіян у 32 км на південний захід від Авдіївки в районах Водяного, Невельського, Мар'їнки та Побєди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбиті атаки і збитий "Алігатор" ворога: хороші новини від ЗСУ

Російські війська зосереджені в Запорізькій області для проведення великих оборонних або наступальних зусиль. 18 січня російські військові вели невизначені наступальні дії поблизу Гуляйполя та Оріхова, що є відхиленням від звичайної звітності Генштабу на фронті в Запорізькій області.

Армія ворога зосереджується в Запорізькій області: російські війська перевозять туди великі колони військового персоналу, обладнання та оборонних укріплень уздовж критичних логістичних ліній.

Окупанти навчають мобілізованих на Арабатській косі в Криму, а потім транспортують їх у невизначені райони на схід, зокрема до Запорізької області. Наразі незрозуміло, які зусилля російські війська мають на меті. Однак ставлених Кремля в Запорізької області Євген Балицький 13 січня заявив, що нові проросійські добровольці з Сербії прибули до Запорізької області, щоб "захищати лінію фронту". Тож російські війська, можливо, готуються до оборони. Російські "воєнкори" 18 січня заявили, що ЗСУ на запорізькому напрямку нібито почали готуватися до оборони.

Російські збройні сили все частіше використовують запальні боєприпаси для проведення ударів на півдні України. Це підтверджує нещодавню оцінку ISW про те, що російські збройні сили, ймовірно, зіткнуться з нестачею звичайних артилерійських снарядів.

18 січня російські війська обстріляли із запалювальних боєприпасів невстановлену ділянку вздовж лінії фронту в Запорізькій області. Українські удари по російських військових активах уздовж критично важливих наземних ліній зв'язку (GLOC) на півдні України, ймовірно, посилили існуючу нестачу.

18 січня російські війська продовжували оборону на східному (лівому) березі Херсонської області. Відомий російський "військовий блогер" стверджував, що танкові підрозділи Південного військового округу Росії в Херсонській області обстріляли невизначені цілі на східному березі річки Дніпро, не дозволивши українським військам висадитися там.

Цей звіт свідчить про те, що українські сили час від часу досягають східного берега Херсонської області. 18 січня російські війська продовжували звичайний обстріл районів на західному (правому) березі Херсонської області, включаючи місто Херсон та його околиці.

Російський диктатор Володимир Путін намагається створити нові умови для продовження затяжної війни проти України. Російська Федерація, імовірно, готує рішучі стратегічні дії 2023 року, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Мова про можливий черговий великий наступ армії РФ. Рішучі стратегічні дії поточного року можуть проявитися у кількох можливих курсах дій, які не виключають одна одну.

Зараз ви читаєте новину «Бахмут, Соледар і Кремінна: аналітики ISW показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути