Ексклюзиви
пʼятниця, 05 липня 2019 11:30

Японський доброволець: у нас та України схожі проблеми через Росію

На київській базі Грузинського легіону мене зустрів командир Мамука Мамулашвілі. Представив мене японському добровольцю, який приїхав воювати в Україну. Він виявився стриманим і привітним чоловіком міцної статури.

Японський легіонер попросив не розголошувати його ім'я та не показувати зовнішність. Назвав тільки свій позивний - "T-77". Йому 41 рік, має вищу технічну освіту та працював інженером-механіком у цивільній авіації.

Автор: Ліко Толорая
  Японський доброволець (праворуч) не розкриває своє ім'я. У його країні участь у бойових діях в інших країнах заборонена
Японський доброволець (праворуч) не розкриває своє ім'я. У його країні участь у бойових діях в інших країнах заборонена

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герої, як вони є: американець Крейг Ленг 4-й рік захищає Україну зі зброєю в руках

Чому ви не розголошуєте своє ім'я?

Через те, що громадянам Японії заборонено брати участь у збройних конфліктах.

Це в Японії заборонено законом?

Так, японська Конституція забороняє країні мати свою армію та брати участь у військових конфліктах. В Японії є збройні сили, але вони були створені тільки для цілей самооборони у разі зовнішньої агресії. Їх так і називають Сили самооборони Японії. Таким чином, у нас є збройні сили, але воювати ми не маємо права і можливості. Також не маємо права брати участь у військових конфліктах в інших країнах.

Тобто ваші солдати служать в армії, але не воюють?

Саме так.

У травні 1947-го була прийнята Конституція Японії, в якій була юридично закріплена відмова Японії від участі у військових конфліктах.

"Щиро прагнучи міжнародного миру, заснованого на справедливості та порядку, японський народ на вічні часи відмовляється від війни як суверенного права нації, а також від загрози або застосування збройної сили як засобу вирішення міжнародних суперечок", - йдеться в тексті Конституції.

Яке покарання за порушення цього закону?

Жодного покарання немає. Просто я не хочу, щоб це нашкодило моїм близьким, щоб через мене у них виникли проблеми.

Чому ви тоді приїхали в Україну навіть попри заборону?

Воювати з Росією та допомогти Україні.

Яке ваше ставлення до Росії? Чи є у вас особисті причини воювати проти неї?

Так, у Японії та України дуже схожі ситуації та стосунки з Росією. Ви, мабуть, знаєте, що Росія відібрала в нас Курильські острови. В Японії одна з найголовніших проблем – нестача території. Ми будуємо острови зі сміття та робимо багатоповерхові автобани, бо в нас не вистачає землі. Відвоювати ми ці землі поки що не маємо можливості та я можу воювати за них тут.

Ми будуємо острови зі сміття та робимо багатоповерхові автобани

Що ви знали про Україну, коли жили в Японії?

Як колишній авіатор я, звичайно ж знав про завод "Антонова". А також чув про красу українських жінок.

Ви одружені?

Був. Вже ні.

Ваша сім'я підтримала ваше рішення воювати в Україні?

Спочатку рідні були проти. Але зараз змирилися і навіть надіслали фінансову допомогу мені та легіону. Але їм важко було це прийняти.

Рівень забезпечення армії теж дуже контрастує з японським

Що вас здивувало та, може, стало культурним шоком в Україні?

Дуже здивував контраст між рівнем зарплат українців і тим, що я бачу на вулицях величезну кількість дорогих авто. Мені незрозуміло, як середня зарплатня може бути 300-400 доларів на місяць, а машини по 70 тисяч, або величезні маєтки за містом. Японці, маючи набагато більші зарплати, працюють роками, майже цілодобово, щоб купити собі машину або житло. Ще дуже здивували відсотки в банках, у нас це 2-3%, а тут – 22%. Сфера соціального забезпечення трохи шокувала. Я мав досвід роботи соціального працівника і тому можу порівнювати рівень соціального захисту. В Україні він жахливий. Ну і рівень забезпечення армії теж дуже контрастує з японським.

Яку зарплатню отримує рядовий солдат японської армії?

В еквіваленті - щонайменше 2 тисячі доларів.

Чому, на вашу думку, Японія так швидко розвивається, а Україна досі відстає у розвитку в багатьох аспектах?

Якщо говорити про економіку, то після Другої світової війни, коли Японія капітулювала та була майже знищена, їй довелося підкоритися переможцям – американцям. США та СРСР перемогли, тому нав'язали свої моделі розвитку тим, хто програв війну. Тож Японія була змушена прийняти американську модель економіки.

Україна ж була у складі СРСР і розвивалася за радянським зразком. Як показав час, це були дуже різні за ефективністю моделі розвитку. То ж в даному випадку ті, хто програв, випередили переможців. До того ж Японія – національна держава і не була в складі імперії, то ж могла самостійно визначати свій шлях розвитку. Україна тільки зараз знаходиться на шляху звільнення від впливу колишньої імперії. У неї все ще попереду.

Японія дуже успішна та високорозвинена країна, але там велика кількість самогубств, як гадаєте, чому? Чи пов'язане це з тим, що люди занадто правильні й інтровертні та навіть воювати не мають права, направляти свою агресію назовні, тому направляють її на себе?

Можливо, ви маєте рацію. Японці дуже дисципліновані та часто живуть майже, як роботи, і не дозволяють собі зайвих емоцій.

Чому ви навчаєтесь тут?

Зараз ми проходимо навчання з роботи в команді. Але в глобальному сенсі - терпінню.

Чи плануєте повернутись у Японію?

Поки що залишусь тут. Побачимо, що буде відбуватись далі. Росія, швидше за все, буде ініціюватиме перемовини щодо Криму та Донбасу.

Ви готові воювати далі?

Так, я готовий у будь-який момент. Тільки чекаю на наказ.

Чого вам тут не вистачає? За чим сумуєте в Японії?

Чесно кажучи, ні за чим таким не сумую, я втомився від японського способу життя і мені подобається зараз в Україні. Новий досвід – те, чого я прагну.

Автор: з відкритих джерел
  У 2015 році серед японських страйкболістів проводились тематичні ігри присвячені російсько-українській війні на Донбасі. За основу взяли уніформу бійців 79 десантно-штуромової бригади ЗСУ
У 2015 році серед японських страйкболістів проводились тематичні ігри присвячені російсько-українській війні на Донбасі. За основу взяли уніформу бійців 79 десантно-штуромової бригади ЗСУ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Воювати за Україну проти Росії - це самостійне рішення"

Ваше кредо у житті?

Сенс життя полягає в служінні, цінність життя - в даванні.

У нас тут бійці з усього світу, розповідає командир Грузинського легіону Мамука Мамулашвілі.

"Зараз всіх і не пригадаю: Грузія, США, Азербайджан, Вірменія, Пуерто-Ріко, Росія, Бразилія, Індія, Південна Корея, Австралія, Шотландія, Казахстан, Нова Зеландія, Норвегія, Бельгія, Австрія, Арабські емірати, Ізраїль, Чечня, Інгушетія, Франція, Німеччина, Молдова, Чехія, Греція. 27 бійців тільки з Великої Британії було, з Японії ось. В основному це все кадрові військові з цих країн. В усіх різні причини та ідеологія, але мотивація одна: допомогти Україні в боротьбі проти агресії Росії".

Зараз ви читаєте новину «Японський доброволець: у нас та України схожі проблеми через Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути