вівторок, 30 травня 2023 07:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики США показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв
5

Збройні сили України на передовій успішно відбивають атаки російських окупантів на Донбасі та здійснюють контрнаступ на окремих ділянках фронту.

Водночас ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донеччині тривають.

Російська армія провела безуспішний наступ поблизу Масютівки на Харківщині. Водночас війська РФ на Луганщині не проводили наступальних операцій у районі Кремінної. ЗСУ тим часом продовжують відбивати всі спроби наступу росіян поблизу Новоселівського, Торського, Білогорівки та Спірного.

Російські блогери стверджували, що російські сили просунулися до Білогорівки з північного сходу та намагаються оточити ЗСУ в цьому районі і аж до Масютівки. В ISW не бачать візуального підтвердження цьому.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські джерела заявили, що окупанти готують наступальні операції для захоплення Сіверська. Район Кремінної є одним із небагатьох уздовж лінії фронту, де війська РФ продовжують регулярні наступальні операції. Імовірно, ворог зосереджує там можливості для атаки, щоб створити умови для потенційного наступу на Сіверськ.

Росіяни стверджують, що 28 травня українські сили завдали удару з HIMARS по Алмазній у Луганській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Мелітополя сказав, де окупанти ховають техніку

Станом на 29 травня темп російських наступальних операцій у Бахмуті та його околицях залишається низьким. Український Генштаб повідомив, що окупанти вели безуспішні наступальні дії на північний схід від Оріхово-Василівки та в напрямку Іванівського. Наступ на Бахмутському напрямку росіяни не здійснюють.

Регулярні формування ворога продовжують контролювати позиції "вагнерівців" у самому Бахмуті, а також на флангах навколо міста. ЗСУ зберігають позиції на південно-західній околиці Бахмута і не намагалися просуватися в цьому районі впродовж 28 і 29 травня.

ЗСУ досягли невизначених успіхів у напрямку Кліщиївки, а війська РФ атакували біля Хромового. Українські воїни відбили 12 російських штурмів біля Мар'їнки.

Російські війська намагаються захопити опорні пункти українських взводів поблизу Авдіївки. 29 травня російський блогер заявив, що окупанти вели штурм у напрямку Первомайського та Північного. Також, російські війська здійснили обмежені наземні атаки на заході Донецької області. Ворог вів безуспішні наступальні дії поблизу Великої Новосілки.

Окупанти останнім часом активізували будівництво укріплень навколо захопленого Маріуполя та звозять у місто колоди для будівництва бліндажів. Український удар по околицях Маріуполя 28 травня знищив 100 російських військовослужбовців, ще 40 окупантів отримали поранення.

На околицях Мелітополя Запорізької області російські війська продовжують будувати окопи для розміщення техніки. Вони ховають техніку та живу силу в Богатирському лісі поблизу Мелітополя.

Російські джерела стверджували, що російська армія відбила обмежені українські розвідувальні операції на півдні України. Водночас невідомі чеченські війська діють на частині Арабатської коси в Херсонській області для запобігання дезертирства серед військ РФ.

Розпочалася 461-ша доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони на фронті відбили 27 ворожих атак.

Наша авіація завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також, минулої доби було знищено чотири ворожих розвідувальних дронів різного типу. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три райони зосередження озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, три засоби протиповітряної оборони та ще три важливі цілі противника.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики США показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути