Ексклюзиви
середа, 26 липня 2023 07:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики США показали, що відбувається на фронті: свіжі карти війни
8

Збройні сили України досягли значних успіхів в районі Бахмута та просувались на фронті у Запорізькій області.

Ситуація в Харківській та Луганській областях лишається складною, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої на Донбасі тривають.

Російська армія вела наступальні операції поблизу Сватового 25 липня. Підрозділи 15-ї мотострілецької бригади (2-а загальновійськова армія Центрального військового округу РФ) нібито захопили Сергіївку в 12 км на південний захід від Сватового і просунулися вздовж фронту шириною 4 км у цьому районі. Водночас у ISW не знайшли візуального підтвердження цієї заяви Росії.

Російські джерела стверджували, що сили РФ перетнули річку Жеребець і атакували українські позиції поблизу Кармазинівки в 12 км на південний захід від Сватового. Окупанти наступають групами від 50 до 70 осіб, використовуючи підрозділи "Шторм-З" на Куп'янському та Лиманському напрямках.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки поблизу Кремінної. Міноборони РФ стверджує, що підрозділи 234-го десантно-штурмового полку (76-ї десантно-штурмової дивізії) нібито відбили українські атаки в районі Серебрянського лісу, що в 10 км на південний захід від Кремінної, контратакували, і просунулися на 1,5 км. В ISW знову ж таки не спостерігають візуальних доказів для підтвердження цієї заяви.

Російські сили здійснили невдалі атаки на південь від Діброви в 7 км на південний захід від Кремінної. Невдало атакували поблизу Торського в 15 км на захід від Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін уже не здатний згуртувати еліту РФ – ISW

Заяви російського Міністерства оборони щодо просування Росії вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна можуть бути перебільшеними. РФ прагне відвернути увагу від українських контрнаступальних зусиль в інших місцях уздовж фронту.

Російські військові блогери не поширюють і не розповсюджують заяви російського Міноборони про переваги Росії, що є відхиленням від типового циклу інформаційного простору та свідчить про те, що твердження МО, ймовірно, перебільшені для риторичного ефекту.

ЗСУ не визнали жодних бойових дій РФ у цих районах протягом останніх кількох днів. ISW не спостерігає ані візуального підтвердження, ані додаткових припущень військових блогерів про боротьбу чи досягнення росіян у цих областях.

25 липня ЗСУ провели наступ у районі Бахмута та досягли тактично значних успіхів на південь від міста. Українські війська просунулися на південь від Кліщіївки в 7 км на південний захід від Бахмута.

24 липня українські війська зайняли позиції на висотах, прилеглих до Кліщіївки. На околицях населеного пункту точаться запеклі бої. ЗСУ займають 90% лісової території вздовж західної околиці Кліщіївки. Водночас ні російські, ні українські війська не контролюють усе поселення.

25 липня український Генштаб повідомив, що українські війська вели наступальні операції на північ і південь від Бахмута. Окупанти відступили з Андріївки в 20 км на південний захід від Бахмута і прямо на південь від Кліщіївки. ЗСУ також прорвали російські оборонні рубежі до Андріївки.

Російські війська безуспішно контратакували в районі Богданівки, що в 6 км на північний захід від Бахмута, а також Оріхово-Василівки та Кліщіївки, але не просунулися вперед. Декілька військових блогерів поширили кадри, на яких стверджується, що елементи 14-го батальйону територіальної оборони РФ "Привид" (4-а окрема мотострілецька бригада 2-го армійського корпусу так званої ЛНР) діють поблизу Кліщіївки.

25 липня українські сили здійснили наземні удари в районі лінії Авдіївка-Донецьк. Російські війська здійснили наземні удари в районі міста, але не просунулися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія РФ потужно вдарила по Україні з землі і з повітря: є жертви

Українські війська 25 липня продовжили контрнаступ уздовж адміністративного кордону між Запорізькою та Донецькою областями. Досягли успіхів на окремих ділянках. Продовжували наступальні дії на Бердянському (район кордону Запорізько-Донецька область) і досягли успіху в напрямку Старомайрського (9 км на південь від Великої Новосілки). ЗСУ просунулися до 750 м у напрямку Старомайрського.

Міністерство оборони Росії повідомило, що російські підрозділи Східного угруповання військ нібито відбили чотири українські штурми біля Староморського. Російський військовий блогер стверджував, що невелика група української піхоти здійснила штурм північної околиці Старомайорського. Російські джерела також стверджували, що російські сили відбили українські штурми біля Приютного (16 км на південний захід від Великої Новосілки) та Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки).

Російські війська здійснили обмежені контратаки в районі кордону Запорізько-Донецької області, але не просунулися 25 липня. Здійснили невдалий наземний наступ у напрямку Рівнополя в 11 км на південний захід від Великої Новосілки. Російський військовий блогер стверджував, що російські сили також безуспішно контратакували біля Приютного.

Українські війська продовжували контрнаступ на заході Запорізької області. 25 липня ЗСУ зробили незначне просування на захід від Оріхова. Продовжували наступ у Мелітопольському напрямку.

Російські військові блогери стверджували, що українські сили вели штурм з району Лобкове (26 км на південний захід від Оріхова) у напрямку Лугового (31 км на південний захід від Оріхова) і зазначали, що українські сили в цьому районі зазвичай ведуть штурми з району П'ятихатки (25 км на південний захід від Оріхова) у бік Жереб'янок (26 км на південний захід).

Російські "воєнокори" стверджували, що сили РФ відступили на невизначені підготовлені лінії оборони в цьому районі. Артилерійські підрозділи РФ завадили українській диверсійно-розвідувальній групі висадитися біля Антонівського мосту на східному (лівому) березі Херсонської області.

Російський "воєнкор" стверджував, що українські війська завдали ще один удар по тилових російських цілях у Криму 25 липня. Він стверджував, що українські Збройні сили завдали удару по ремонтному заводу російської військової техніки поблизу Кремнівки в 51 км на північ від Сімферополя трьома крилатими ракетами Storm Shadow, пошкодивши три одиниці невизначеного обладнання.

У Міноборони Росії заявили, що українські війська в ніч з 24 на 25 липня атакували російський сторожовий корабель за допомогою морських безпілотників.

Розпочалася 518-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти нашої держави. Протягом минулої доби на фронті відбулося 26 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики США показали, що відбувається на фронті: свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути