Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2016 13:46

"Ампутація кінцівок, удушення, ураження струмом"- СБУ про тортури над українськими військовими

"Ампутація кінцівок, удушення, ураження струмом"- СБУ про тортури над українськими військовими

"47 колишніх полонених вирішили звернутися до міжнародних інстанцій через поводження з ними в полоні з боку бойовиків та російських найманців", - сказав на брифінгу керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук. Про це повідомляє "Українська правда".

"31 скаргу направили, зокрема до Верховного комісара ООН з прав людини", - каже Ткачук.

Ткачук перелічив тортури, застосовані до українських бійців, які перебували у полоні.

Це ампутація кінцівок, удушення через блокування дихальних шляхів із застосуванням води або протигаза, ураження струмом, завдання опіків хімічними речовинами, погрози вбивством інших полонених, побиття гумовими палицями, залишення без їжі, тощо.

"Взагалі полон — це страшніше, ніж смерть. Мої побратими потрапили в полон, коли "впав" ДАП. Частину з них вже звільнили. Це лише фізична свобода. Я зустрічався з ними декілька місяців тому і помітно, вони досі там. Хлопці не можуть відійти від того, що пережили в полоні. Щодо інших, тих, яких не звільнили, я нічого не знаю. Завжди на такі випадки ми залишали останню кулю ну або гранату для себе", - розповів Gazeta.ua кіборг "Павук". Він говорив про полонених з 8-ї роти 3-го батальйону 80-ї бригади. Він військовий із 7-ї роти, яку напередодні трагічних подій вивели на ротацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Затягували наручники ззаду до оніміння рук" - затриманого в Криму Панова катували шість днів

За словами Ткачука, опитали 1402 військовослужбовці. Більшість з них засвідчили, що до них застосовували тортури для примушення до переходу на бік ворога. Загалом 27 бійців, які опинилися в полоні, під тиском перейшли на бік ворога.

Крім того, СБУ показали два відео свідчень бійців про катування. Зокрема один з "кіборгів" свідчив, що його допитував чоловік на прізвисько Чечен. Українець перебував у підвішеному положенні.

Один з колишніх полонених розповів, що багатьох бійців із добровольчих батальйонів розстрілювали на місці.

Раніше Росія шантажувала Україну полоненими.

Зараз ви читаєте новину «"Ампутація кінцівок, удушення, ураження струмом"- СБУ про тортури над українськими військовими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути