субота, 16 лютого 2019 22:42

"Я не називаю це святом, бо ми втратили 11 побратимів" - згадали, як звільняли Широкіно
6

Ветерани полку "Азов" відзначили 4-ту річницю Широкинської наступальної операції.

У 2016 році бійці ціною власних життів зупинили загарбників на підступах до Маріуполя, що на Донеччині.

Зустріч відбулася в центрі Києва, на Софіївський площі. Саме з цього місця 4 роки тому вони поїхали на війну з росіянами.

Також на зустріч прийшли активісти "Національного корпусу" та "Національних дружин", ветерани війни та небайдужі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі опублікували яскраве відео знищення позиції бойовиків

З бійцями спілкується Ігор Михайленко з позивним "Черкас". У 2015-му командир полку "Азов".

"Широта фронту 30 кілометрів, батальйонна тактична група, наступи. Павлопіль зайняли Комінтернове(зараз Пікузи) зайняли Широкине, — розповідає Михайленко. - Керівництво сектору сказало вийти з Павлополя та Комінтернове і Широкиного. Залишились в Широкиному. Відстояли свою позицію, що треба там залишитись. Зайняли Лебединське на лівому флангу".

За словами екс-командира під час наступу полк не втратив жодного бійця.

"Наш підрозділ був взагалі непрофесійний. На той момент, це була, мабуть, найкрутіша операція проведена на найвищому рівні. В наступі ми знищили в 10-ки раз більше ворога, ніж втратили. Втратили 10 чоловік вже утримуючи позиції. Цього вдалось досягти завдяки швидкому маневру, різкій атаці та зухвалості в діях. Це моє бачення. Бачення бійців інше, бо вони бачили та кров, і ворога", - каже "Черкас".

Автор: Софія Староконь
  Розповідав журналістам про жахи війни боєць з позивним "Фокс"
Розповідав журналістам про жахи війни боєць з позивним "Фокс"

Поміж бійців, у формі з численними нагородами, виділяється невисокого зросту худорлявий чоловік.

"Власне це була так звана Павлопіль-Широкінська операція тому що звільнено окрім Широкиного декілька населених пунктів на північ від нього, — розповідає ветеран з позивним "Фокс".

Боєць служив в полку "Азов" з вересня 2014 року по лютий 2017 року. Був гранатометником у 2-й залізній сотні.

"14 лютого вважаю своїм другим днем народження. В цей день була особливо жорстка контратака ворога. Ми відійшли на позиції на західні околиці Широкиного, облаштовуватися готували стратегічний плацдарм. У стіну влучив танковий снаряд, я отримав контузію і був відправлений до госпіталю. Для мене операція закінчилась. Я не називаю це святом, бо ми втратили 11 побратимів", - підсумовує боєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі знищили 7 окупантів

У цей час ветерани шикуються в шеренги перед пам'ятником Богдану Хмельницькому. Урочисту промову почав екс-командир полку "Азов".

Автор: Софія Староконь
  Ігор Микиленко почав свою промову з хвилини мовчання, та подякував хлопцям за їх мужність
Ігор Микиленко почав свою промову з хвилини мовчання, та подякував хлопцям за їх мужність

"Вітаю соратників з азовського руху, які чесно віддали свій борг Україні та взяли участь в найкращій спецоперації АТО, а потім ООС. Вітаю волонтерів, які не зневірилися в нашій перемозі над споконвічним ворогом", - сказав він.

Бійці вшанували загиблих хвилиною мовчання.

"Ми, у 2014 році йшли на смерть, ви йшли на смерть, - продовжив Микитенко. - Готові були віддати найцінніше — життя за волю України".

Продовжується війна з РФ, і ми розуміємо, що ціна свободи, волі української нації дуже велика. Нам, знаходячись в цивільному житті необхідно гуртуватись і давати розуміння суспільству, що здобувши життя там життя здобудемо життя для України тут.

Після промови колишнього командира ветерани та присутні зняли головні убори та зачитали молитву українського націоналіста.

Автор: Софія Староконь
  Я завжди говорив, що гордий тим, що служив з молодими хлопцями, які не шкодували свого життя, - говорить Олексанр Самусь
Я завжди говорив, що гордий тим, що служив з молодими хлопцями, які не шкодували свого життя, - говорить Олексанр Самусь

"До наступу ворог міг вільно підходити до Маріуполя. Ми відсунули ворога на 20 км, - каже Олександр Самусь, який служив в розрахунку зенітної установки. Вона була встановлена на пікапі, яку в полку називали "Азовочка". - Все було складно, з технікою, зі зброєю, зі всім. Наш полк був не зовсім полк, не було важкого озброєння. На штурм пішла тільки 2-га рота. Ворог на третій день попросив перемир'я на три дні і потім в село зайшли ворожі танки. Я завжди говорив, що гордий тим, що служив з молодими хлопцями, які не шкодували свого життя".

Автор: Софія Староконь
  Хлопці зробили спільне фото на пам'ять
Хлопці зробили спільне фото на пам'ять

Прочитавши молитву бійці зробили спільне фото. Після мітингу вони пішли в Культурно-мистецьку платформу "Патріот" де домовились продовжити спілкування.

16 лютого 2016 року бійці полку Азов звільнили від терористів село Широкине. Ворог застосовував артилерію через що село стало непридатним до життя.

Зараз ви читаєте новину «"Я не називаю це святом, бо ми втратили 11 побратимів" - згадали, як звільняли Широкіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути