Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2020 15:44

5 найгарячіших точок Донбасу: все, що треба знати

Із середини лютого на Донбасі зафіксували загострення ситуації на фронті. 18-20 лютого відбулися криваві бої на правому березі Сіверського Дінця. Бойовики спробували скинути українські сили в річку. Незважаючи на мирний план президента Володимира Зеленського, бої продовжуються на всіх стратегічних напрямках. Українські війська адекватно відповідають на вогонь бойовиків.


Gazeta.ua розповідає про найгарячіші точки на Донбасі.

Бахмутська траса


Українські військові утримують плацдарм на правому березі річки Сіверський Донець. Постійні бої тривають біля опорних пунктів на ділянці від Новотошківського до селища Кримське та на ділянці від Жолобка до Оріхового на Луганщині.
''Бойовики хочуть вибити із плацдарму на Сіверському Дінці в районі Новотошківка – Кримське. Або принаймні відтіснити від дороги на Сіверськодонецьк в заплаву річки'', - пояснює військовий експерт Костянтин Машовець.

Вигода Збройних Сил України:

Українські військові, контролюючи плацдарм на правому березі Сіверського Дінця, мають можливість постійно загрожувати наступом на Луганськ та на Первомайськ, який перетворили на укріплений район.
Також війська можуть контролювати дорогу Р-66 Луганськ - Сіверськодонецьк.

Вигода гібридних сил РФ:

Відступ українських військ на цій ділянці розкриває можливість наступу на Сіверськодонецьк. Також це можливість вийти на лівий берег Сіверського Дінця та обійти райцентр Щастя. Він географічно відкриває пряму дорогу з окупованої нині частини Луганщини на північ області, підконтрольну Україні.

Автор: ОБСЕ
  Спостережний пункт ’’Баня’’ за селом Золоте Попаснянського району Луганської області охороняли бійці 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців Збройних сил України. Вранці 18 лютого бойовики вдарили по ньому з мінометів і артилерії. Загинув гранатометник 22-річний Максим Хітайлов, інші воїни змушені були відійти
Спостережний пункт ’’Баня’’ за селом Золоте Попаснянського району Луганської області охороняли бійці 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців Збройних сил України. Вранці 18 лютого бойовики вдарили по ньому з мінометів і артилерії. Загинув гранатометник 22-річний Максим Хітайлов, інші воїни змушені були відійти

Горлівський напрямок


Околиці окупованої Горлівки потрапляють під постійний вогонь противника. Позиції українських військ біля селища Зайцеве ділять населений пункт навпіл. Одну частину населеного пункту контролюють українські армійці, інша - під окупантами. Періодично точаться вуличні бої.

Вигода Збройних Сил України:


Українські військові контролюють усі підходи до 250-тисячного міста та оточують його півкільцем.
Війська також блокують рокадну трасу Донецьк - Горлівка. Бойовики для постачання горлівського угруповання нині використовують об'їзну дорогу в напрямку Макіївка - Землянка - Ясинувата, а це 30-45 хвилин додаткового часу.


Вигода гібридних сил РФ:


Проросійські бойовики хочуть відсунути українські позиції від міста, щоб не стримувати постійного тиску ЗСУ. Відведення українських сил також відсуває пряму загрозу оточення Горлівки та Донецька.

Маріупольський напрямок


До Маріупольського напрямку входить ділянка фронту в 30 км навколо міста, яке фактично перетворилося на вільну столицю Донбасу. Бойовики захопили місто 2014-го, але їх було вибито з нього.
Сьогодні місто є найбільшим прифронтовим населеним пунктом. І перебуває під постійним тиском бойовиків.

Вигоди Збройних сил України:


2015 року ЗСУ та полк ''Азов'' звільнили територію на лінії фронту від села Павлопіль до селища Широкине на березі Азовського моря. Так виник своєрідний щит Маріуполя зі сходу.
''Важливим було б відвоювання наступного села Саханка. Якщо бойовики відійдуть із нього, то їхня лінія оборони "посиплеться" аж до Новоазовська (окуповне місто на кордоні із РФ. – Gazeta.ua), пояснив військовий оглядач Серж Марко в коментарі ВВС.
"Зараз бої, які там тривають, потроху просуваються до Саханки - до того укріпрайону, який потрібно було брати ще 2015 року", - наголошує Серж Марко.
Утримання земель навколо Маріуполя зберігає життя 450 тис. жителів міста.


Вигоди гібридних сил РФ:


Маріуполь є стратегічним містом для українського Донбасу. Його втрата матиме катастрофічні наслідки для економіки країни. Також тут діє морський порт, який приносить великі прибутки для бюджету. Атака на Маріуполь – це може бути першим кроком для пробивання сухопутного коридору до окупованого Криму.

Автор: Depo.ua
  Бойовики перетворили села Пікузи та Саханка Новоазовського району Донецької області на укрпілені райони. Їхній штурм захисниками України може коштувати життя багатьох військових і цивільних
Бойовики перетворили села Пікузи та Саханка Новоазовського району Донецької області на укрпілені райони. Їхній штурм захисниками України може коштувати життя багатьох військових і цивільних

Донецький напрямок


24 лютого бойовики обстріляли українські позиції на околицях райцентру Мар'їнка та Красногорівки на Донеччині. Гатили з ручного протитанкового гранатомета, а також з великокаліберного кулемета та стрілецької зброї. Обстріли з великокаліберної зброї та мінометів тут фіксують щодня. Уся причина в тому, що позиції ЗСУ проходять по околицях міст Мар'їнка, Красногорівка, Авдіївка. Тоді як гібридні сили РФ стоять на околиці Донецька та Горлівки.

Вигоди Збройних сил України:


Утримуючи позиції в Мар'їнці, Красногорівці та Авдіївці, ЗСУ мають можливість контролювати пересування бойовиків околицями Донецька. У разі серйозної ескалації місто може стати плацдармом для наступу на Донецьк.
Окрім того, важливу роль відіграють Авдіївський коксохімічний завод і фільтрувальна станція. Для бойовиків – це ласий шматок. Своєю чергою українська армія не може допустити, щоб іще один великий промисловий об'єкт перейшов під контроль терористів.

Вигоди гібридних сил РФ:

Бойовики продовжують тиснути на українські позиції, щоб сковувати дії українських військ. Можуть тримати зручну для них відстань від південних околиць Горлівки та північних Ясинуватої.

Світлодарська дуга

Світлодарська дуга виникла 2015 року після виходу українських військ із Дебальцевого. Це умовний виступ, що протягнувся від Торецька на Донеччині до Попасної на Луганщині.
Світлодарка має рельєф із різкими перепадами висот. Більшість із них є стратегічними. За панування над ними час від часу спалахують бої.

Вигоди Збройних сил України:


Світлодарська дуга розрізана навпіл автодорогою на Дебальцеве. Контроль над висотами дає змогу проглядати та контролювати всі дороги, які сходяться в місто.
Просування в бік Дебальцевого на кілька кілометрів дає можливість взяти під вогневий контроль трасу М04 Знам'янка – Краснодон. Це спричинило би проблеми із забезпеченням Горлівки.

Вигоди гібридних сил РФ:


Бойовики постійним вогнем по позиціях біля села Розсадки пробують пробити лівий фас Світлодарської дуги. Таким чином хочуть вийти в тил угрупування українських військ на Бахмутській трасі та біля Світлодарської дуги.
Для бойовиків це можливість захопити Світлодарську ТЕС та вийти на підступи до міста Бахмут.

Зараз ви читаєте новину «5 найгарячіших точок Донбасу: все, що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути