Ексклюзиви
неділя, 28 липня 2013 22:32

20 спецназівців захищали суддю від прокурора
7

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

У п'ятницю набрав чинності закону виправдувальний вирок 25-річному донеччанину Сергію Тольському, який 2,5 роки просидів у в'язниці за вбивство людини, з якою не був знайомий.

Вбивство 46-річного Григорія Полушкова 2008 року збіглося з перевіркою МВС зі столиці. Щоб відзвітувати про розкриття злочину в першу добу, співробітники Калінінського райвідділу міліції Донецька схопили студента Сергія Тольського. Катували самого Сергія, свідка його алібі і навіть потерпілих. У міру розслідування знищили докази, які вказували на справжніх убивць. А щоб заткнути роти родичам, які боролися за звільнення невинного, заводили кримінальні справи і на них.

- Апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення, виправдувальний вирок суду першої інстанції - без зміни, - оголосив голова "трійки" в Донецькому апеляційному суді 26 липня.

Перед цим адвокат Тетяна Матяш заявила, що присутній в якості державного обвинувача прокурор Калінінського району Рифат Такташов чинив тиск на суддю райсуду.

- Під охороною 20 співробітників "Грифона" суддя Ірина Гладка оголосила, що вина Сергія Тольського не доведена. Ми не знаємо, що відбувалося між суддею і прокурором. Але їй били машину, їй погрожували. Довелося звернутися із заявою до спецпідрозділу "Грифон". "У зв'язку з тиском прокурора", - так суддя мотивувала прохання про охорону, - повідомила Тетяна Матяш.

- Справа Тольського показує, що будь-яка людина може бути помилково звинувачена у будь-якому злочині, - коментує адвокат Тетяна Матяш. - Але виправдувальний вирок говорить про те, що правосуддя в Україні все-таки є.

/media/video/509083/2_509083.mp4

- Рідкісний випадок, коли вирок законний і справедливий! - прокоменував захисник потерпілих Олександр Кудінов.

Держобвинувач Такташов від коментарів відмовився, пославшись на свої внутрішні переконання. Він просив визнати Тольського винним і покарати 9 роками колонії.

/media/video/509083/1_509083.mp4

Григорія Полушкова вбили 9 жовтня 2008 року. Чоловік серед ночі заглянув в сусіднє з будинком кафе і побився з незнайомцями. На ранок його знайшли з перерізаним горлом і 22 іншими ножовими ранами. Одна з сусідок чула, як із загиблим голосно лаялися двоє п'яних літніх чоловіків. Але, за версією слідства, Полушкова вбив 21-річний коханий його доньки. Таня Полушкова соромилася познайомити нареченого з батьком, так як покійний любив випити. На думку міліціонерів, студент Київської юридичної академії підстеріг Полушкова біля будинку і помстився. За те, що той нібито чіплявся до власної доньки.

- Ми чули розмову: "Погони полетять, якщо не розкриємо", - згадує події п'ятирічної давності дружина загиблого Полушкова - Галина, - через це постраждала моя дитина. Поки у нас в квартирі робили обшук, ми з понятими стояли в під'їзді - можна було підкинути що завгодно. Після  цього Таню попросили заглянути до райвідділу на 5 хвилин. Як була в халатику, так і поїхала. І пропала. Шукали всюди, а в міліції говорили: "Пішла". Наступного дня я туди увірвалася і стала бігати по кабінетах. В одному з кабінетів знайшла змучену дочку. Тані не давали добу пити і ходити в туалет. "Хочеш пити? Пісяй і пий", - так говорили. Били по щоках. Тягали за волосся. Я поскаржилася начальнику райвідділу, а він мене схопив за комір і викинув за поріг з матами: "Щоб цю тварюку сюди не пускали!".

Сергія Тольського працівники міліції переконали зізнатися після того, як показали йому побиту Таню і пригрозили зґвалтувати.

- У Калінінській прокуратурі нас попередили: "Будете скаржитися - посадимо дочку", - стверджує потерпіла Галина Полушкова.

Всі причетні до скандальної справи зробили кар'єрний ріст. Молодий слідчий, який затримував Тольського, працює в міськвідділі міліції старшим слідчим. Його називають талантом, який вміє розкрити будь-який заплутаний злочин. Прокурор Олег Поляков, який направляв справу Тольського до суду, займає місце прокурора міста Макіївка. А Руслан Бугринець, який працював начальником Калінінського РВВС Донецька, доріс до голови МВС Кіровоградської області.

/media/video/509083/3_509083.mp4

Суд відпустив Тольського на свободу ще 18 березня 2011 року. Але він незаконно просидів 2,5 роки. Адвокати вважають, можна вимагати з держави 30 - 60 тисяч євро компенсації (виходячи з практики Європи, по 30 - 90 євро за кожну добу у в'язниці).

- Будемо судитися і з державою, і з працівниками МВС. Я втратила роботу в банку, після того як сина звинуватили. За п'ять років витратила 20 тисяч доларів на юридичну допомогу. Моральну шкоду поки оцінити не можу, але з урахуванням того, що пережили наші дві сім'ї, мільйона мало, - каже мама Сергія - Олена Щербакова.

Виправдувальні вироки в Україні становлять менше 1 відсотка. Випадки виправдання обвинувачених за статтею "Умисне вбивство" є винятковими.

- Зможу почати нормальне життя, закінчу вищу освіту, знайду роботу, буду радіти сім'ї і нашій з Танею доньці. Їй 17 червня виповнився 1 рік, - поділився з Gazeta.ua виправданий.

Зараз ви читаєте новину «20 спецназівців захищали суддю від прокурора ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

84

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути