Ексклюзиви
субота, 07 січня 2017 08:00

1000 днів АТО у словах: колоради, ватники та інші іхтамнєти
10

7 січня минає 1000 днів антитерористичної операції на Донбасі. Тодішній виконуючий обов'язки президента Олександр Турчинов оголосив про її початок 13 квітня 2014 року.

За цей час змінилася не тільки країна й ми з вами. Змінилася мова. До лексикону українці увійшли "ватники", "сєпари" й "колоради". "GAZETA.UA" пропонує читачам "Словник АТО" - підбірку найуживаніших слів, пов'язаних із подіями на Донбасі.

Аватар - п'яниця. Слово з'явилося в активному ужитку після виходу на екрани фантастичного фільму "Аватар", де головні герої мали синю шкіру. В просторіччі негайно замінило слова"синенький та "синяк", якими називали любителів випити.

 

АТО - (антитерористична операція) — заходи, спрямовані на попередження та припинення дій терористів. Вживається з квітня 2014 року на позначення збройного протистояння між бойовиками і російськими найманцями з одного боку та українськими військовими - з іншого.

Беха - бойова машина піхоти

Ватники - росіяни та українці, які підтримують ідею "руського міра" та прагнуть повернути радянське минуле. Назва пішла від теплого одягу радянських людей. Сукупність ватників називають "ватою".

 

Вєртушка - вертоліт

"Візитка Яроша" - жартівливий вислів, який означає потужну зброю та універсальний оберіг. Вираз увійшов в ужиток після того як пропагандистські ЗМІ Росії показали сюжет про теракти у Слов'янську. Як доказ причетності до вибухів проукраїнських сил, на камеру продемонстрували знайдену в згорілій автівці візитівку лідера "Правого Сектора".

 

Гумконвой — доставка спеціальною колоною білих КАМАЗів гуманітарної допомоги з Росії до зони АТО. Основний постачальник зброї та кадрового підкріплення для бойовиків на сході країни.

ДАП - Донецький аеропорт, оборону якого українські військові тримали 242 дні.

ДНР - захоплена бойовиками та російськими найманцями територія Донецької області. Невизнана й самопроголошена Донецька народна республіка на чолі із ватажком Олександром Захарченком.

Даунбас - зневажлива назва самопроголошеної Донецької народної республіки. Інколи використовується для позначення маргінальних верств населення сходу, що підтримують бойовиків.

 

Двухсотий - загиблий у боях солдат. Термін в ужитку з часів військового конфлікту в Афганістані. 200 кілограм важила цинкова труна з тілом загиблого бійця. Назва пішла від типової форми документу (№200), яким супроводжували загиблих.

Жахнути - підірвати щось вибухівкою.

Зелені чоловічки - російські кадрові військовики, які здійснювали окупацію Криму. Російською пропагандою видавалися за "місцеву самооборону".

Зеленка - заросла буйною зеленню місцевість.

Іхтамнєти - російські кадрові військові, які надають підтримку місцевим бойовикам на Донбасі. Саркастичний вираз увійшов у мову після прес-конференції Володимира Путіна. На питання журналістів про перебування російських солдатів на окупованій території України Путін квапливо відповів "Их там нет!"

 

Кадирівці - чеченські бойовики, які підпорядковуються президенту Чечні Рамзану й активно використовуються російською владою для війни з українцями на Донбасі.

Кіборги - прізвисько, яке бойовики дали українським захисникам Донецького аеропорту за незламність.

Кіборгпорт - ще одна назва Донецького аеропорту. Походить прізвиська його українських захисників - "кіборгів".

Колоради - назва прихильників федералізації України та прибічників сепаратистів, які влітку 2014 носили як відзнаку георгіївську стрічку. Саме характерні чорний та помаранчевий кольори стрічки, які нагадують городнього шкідника, й дали назву цій групі осіб.

 

Кримнаш - вираз для показу абсурдної радості від чогось.

 

ЛНР - захоплена бойовиками та російськими найманцями територія Луганської області. Нвизнана й самопроголошена Луганська народна республіка на чолі із ватажком Ігорем Плотницьким.

Лугандони - саркастична збірна назва "громадян" невизнаних Донецької та Луганської народної республіки.

"Нулівка" - місце на лінії фронту, де безпосередньо тривають бої.

Няш-мяш—прізвисько самопроголошеного генпрокурора Криму Наталії Поклонської. Приклеїлось до неї після її першої прес-конференції: "Ніяких няш-мяш я не допущу!"

 

Правосеки - члени та бійці української націоналістичної, праворадикальної організації "Правий сектор", що з'явилася під час Євромайдану і своїми діями сприяє радикалізації протистояння.

Путлер - прізвисько Володимира Путіна, утворене за аналогією до прізвища Гітлер.

 

Путлерюгенд - озброєні молоді диверсанти, що активно воюють проти українських військовиків на Сході України. Утворено за аналогією до "Гітлерюгенду" - молодіжної організації в нацистській Німеччині.

Розіп'ятий хлопчик - вираз вживається для позначення абсурдності пропаганди. З'явився після сюжету на російських телеканалах про нібито розіп'ятого "українськими карателями" трирічного хлопчика у Слов'янську.

Русскій мір - вираз, під яким розуміють встановлення контролю Росії та насадження її агресивних цінностей на території колишніх республік Радянського Союзу.

Сепаратист, сєпар - мешканці України, які підтримують відділення східних та південних областей країни. Зокрема, сєпарами називають мешканців Луганської та Донецької області, які активно підтримують дії ополченців та терористичних угрупувань в зоні АТО.

Трьохсотий - поранений у боях. Також використовується в словосполученні "вантаж 300" на позначення транспортування поранених із поля бою. Термін в ужитку з часів військового конфлікту в Афганістані. Походить від назви документа за "формою 300", який виписувався на кожного пораненого.

Учебка - частина, де солдати проходять навчання.

Федераст - зневажлива назва прихильників ідеї федералізації України.

Чотирьохсотий - полонений. Термін виник за аналогією до "двухсотий" та "трьохсотий"

Зараз ви читаєте новину «1000 днів АТО у словах: колоради, ватники та інші іхтамнєти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути