вівторок, 20 травня 2014 12:39
Дмитро Потєхін
Дмитро Потєхін
Політичний експерт

Україна має право на незалежність від решток "совка"

Україна має бути незалежна від Донецька та Луганська. Бо вона має право на незалежність від решток "совка" та режиму Януковича. Референдум цьому не допоможе, бо спроби останніх 23 років збудувати державу досягли успіху лише в популяризації ідеї єдиної України.
Насправді в нас й держави досі нема, - лише залишки совка та етнічний конфлікт. Звісно, якщо неорадянських націоналістів Донбасу та Криму вважати етносом. Тому має йтися про подвійну задачу - подолання етнічного конфлікту та створення сучасної держави.

Схід та Крим повинні мати можливість відновлення притомних стосунків з Україною. Буде краще, якщо це станеться в рамках ЄС після повалення донецьким та кримським спротивом своїх власних гнобителів. А це обов'язкво відбудеться. Рано чи пізно.

Щодо політичних представників Донбасу та Луганська має бути застосоване міжнародне правосуддя незалежно від країни перебування. Бажання відплатити донецьким елітам за страждання від їх домінування не повинно змушувати нас й надалі залежати від їх корумпованих структур та інтересів у життєво важливих рішеннях. Це перешкоджатиме перетворенню України на привабливу країну для всіх – і для мешканців Сходу й Криму, і решти країни.

Не варто боятися, що втратимо Донбас і Луганськ назавжди. Існує загроза, що мазохістська схильність до єднання з вчорашніми катами та залучення до управління країною учасників узурпації, яких ще місяць тому всі ми хотіли позбутись, залишиться з нами назавжди. Існує також загроза, що представники корумпованих структур та неорадянської політичної культури домінуватимуть в українській політиці й надалі; що мешканці Сходу вічно звинувачуватимуть решту України, і ніколи – власних корупціонерів та їх політичних представників.

На вільну від Донбасу Україну чекають вибори, легітимний президент, переобрання парламенту й реформи. Хоча надійніше оголосити технічний дефолт та створювати державу заново, ніж намагатись перефарбовувати рештки совка. Консолідація демократії. Не завадило б отримати нову Конституцію, яку б народ справді поважав та на захист якої готовий був би вийти після найменшої спроби узурпувати владу, а не чекати чотири роки.

Україні варто буде повернути боєздатні військові сили. МЗС та Міноборони давно мали домовитись з партнерами про їх повернення з Кот-д'Івуар, Косова, Лівії, Афганістану та інших країн зі збереженням контрактів. Передислокація потребує часу, але якби в нового українського уряду була належна здатність оцінювати ситуацію та діяти, ці сили були б вже в Україні. Міжнародна технічна допомога не має сенсу в руках людей, які не вміють нею користуватись. Те саме стосується керівних кадрів армії. В рамках міжнародних місій є достатньо офіцерів для професійного виконання завдань, але той факт, що ці війська досі виконують міжнародні місії свідчить про те, що в керівництві збройних сил України та вищого політичного керівництва нема людей, які могли б ухвалити рішення про передислокацію. Також Україні варто припинити співпрацю з Росією в космічній та військово-технічній галузях, зокрема – продаж Росії українських двигунів подвійного використання, якими Росія обладнує військові гелікоптери.

Водночас, маємо підтримати усіх притомних укранців на території Донбасу та Луганщини. Це завдання не тільки для уряду, але й для неурядових та міжнародних організацій, які вже цим займаються.
Не варто недооцінювати виборців Януковича – вони позбавляли його підтримки удвічі швидше, ніж свого обранця виборці Ющенка. Тим паче не треба забувати про
українців Сходу та кримських татарів. Це мужні люди, яким треба допомогти – боротись там, або переїхати в Україну, якщо бажають. Все одно це вже відбувається.

Де взяти гроші?

Україна в 2013-му надіслала луганській області удвічі більше, ніж отримала від неї. З Донецька за минулий рік Україна отримала 13,5 мільярдів гривень, а профінансувала область на 41 мільярд. Й зараз Україна фінансує збройну операцію, в результаті успіху якої Донецьк та Луганськ залишаться на шиї українського народу, а східноукраїнські корумповані еліти й надалі перетворюватимуть парламент на цирк, сприятимуть зростанню політичного попиту на радикалів та дерибанитимуть за їх участі держбюджет.

Зараз ви читаєте новину «Україна має право на незалежність від решток "совка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути