пʼятниця, 31 січня 2020 22:05

У декреті виплачують повну зарплату – українка про життя в Норвегії
5

Тетяна Зелінська з родиною переїхала до міста Фредрікстад у Норвегії
Фото: Фото надане Тетяною Зелінською
Тетяна Зелінська з родиною переїхала до міста Фредрікстад у Норвегії
Тетяна Зелінська з родиною переїхала до міста Фредрікстад у Норвегії
Тетяна Зелінська з родиною переїхала до міста Фредрікстад у Норвегії
Тетяна Зелінська з родиною переїхала до міста Фредрікстад у Норвегії

Тетяна Зелінська з Володимира Волинського вісім років тому переїхала до Норвегії. Зараз разом з чоловіком і двома дітьми живе у місті Фредрікстад. Про особливості декретної відпустки та життя в країні розповіла Gazeta.ua

"Чоловік і жінка мають однакове право на декретну відпустку. І зазвичай норвежці користуються цим правом. Вісім місяців у декреті перебуває жінка, а два - чоловік. Декрет оплачується лише у перший рік життя дитини. В цей рік батьки отримують повну зарплату".

Тетяна каже, що найважче після переїзду було вивчити мову. Вона складна і дуже специфічна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поїхати у Відень пропонують за 30 грн - українка про життя в Чехії

"Зі знанням англійської тут можна претендувати хіба на роботу прибиральника. Раніше мовну практику оплачував місцевий центр зайнятості. Він давав направлення на стажування і сам оплачував це стажування. Власникам бізнесу також було вигідно брати таких працівників. Але зараз іноземців настільки багато, що цю практику припинили. Я ж спершу ходила у мовну школу. Це нічого не давало, адже там багато іноземців, які неправильно вимовляли слова. Маю слухову пам'ять. Шукала для себе мовне середовище. Перша моя робота – магазин білизни. Рік там стажувалась і потім мене взяли на роботу. Можна сказати, що мені повезло. Пізніше дізналась, що той магазин тримали дві жінки з України", - додає Тетяна.

Середня зарплата залежить від області проживання та галузі в якій працює людина. Зарплата тут не залежить від роботи. Наприклад, продавець і інженер можуть заробляти однаково.

"В Освальді середня зарплата на повну ставку 2,5 тисячі євро. Але останніми роками роботодавці намагаються економити і дають малі ставки. Наприклад, 10 відсотків. Знайти хорошу роботу дуже складно, навіть корінним норвежцям", - каже Тетяна.

Найкращими для подорожей є Норвегія, Фінляндія та Ісландія, адже вони мають низький ризик виникнення медичних проблем, проблем безпеки та безпеки дорожнього руху.

Зараз ви читаєте новину «У декреті виплачують повну зарплату – українка про життя в Норвегії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути