Ексклюзиви
середа, 25 вересня 2019 04:20

Українка створила незвичний дитячий парк розваг у США
4

В США українка створила незвичний дитячий майданчик
Фото: ukrainian.voanews
В США українка створила незвичний дитячий майданчик
В США українка створила незвичний дитячий майданчик
В США українка створила незвичний дитячий майданчик

У Каліфорнії українка Олена Віларіель створила дитячий майданчик "Чарівний міст" для відвідувачів будь-якого віку і будь-яких фізичних можливостей.

Місце, де можуть гратися діти і дорослі, фізично здорові чи люди з особливими потребами, діти з аутизмом, сліпі чи глухі. Щомісяця він приймає 25 тис. людей, розповідає Голос Америки.

Сім років тому жінка повела своїх двох доньок на дитячий майданчик. Молодша народилась особливою, тому потребує спеціальних умов.

"Перший "Чарівний міст" побудували повністю за благодійні пожертви - зібрали 4 мільйони доларів. Після відкриття проектом зацікавилися, як у Каліфорнії так і за її межами", - говорить Олена Віларіель.

За законом, у США кожен дитячий майданчик має бути пристосований для дітей з особливими потребами. Однак будівельники нерідко виконують лише мінімальни нормативи. Через це, каже Олена, у тирсі застрягають колеса, а на гірці у дітей з фізичними обмеженнями замість позитивних емоцій виникають протилежні.

Тож жінка, не знайшовши майданчика, де б могли грати обоє дітей, пішла в міську раду Пало Альто. Чиновники визнали: такої конструкції у місті немає. Вони погодились безкоштовно виділити земельну ділянку за умови, що Олена знайде спосіб збудувати такий майданчик. Жінка зібрала команду однодумців і через кілька років розробки проекту, переговорів і збору коштів з'явився "Чарівний міст" ("Magical bridge"), по якому відвідувачі потрапляють на зроблений із дерева майданчик 21-го століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар за хвилину танців - скільки коштують гуртки в Америці

"Дерево - спеціально для тих, хто не бачить, хто має аутизм. Торкатись - важливо для них", - розповідає засновниця майданчика. Для дітей з аутизмом тут також звучить заспокоююча арфа. Музика стимулює мозок, що покращує соціальні навички.

Є місце і для незрячих. Кожних тридцять хвилин звуки міняються, так ніби йдеш по воді, снігу, опалому листі або ж по льоду.

Майданчик також облаштований і для людей з поведінковими і когнітивними розладами. Адже лише 10 відсотків людей з інвалідністю мають явні фізичні обмеження.

Проект самого майданчика розробляли п'ять років, консультувалися з батьками дітей, психологами, ландшафтними дизайнерами і архітекторами. Після відкриття у 2015-му місце швидко стало популярним.

Цього року майданчик представили на міжнародному економічному форумі у швейцарському Давосі як проект, що задовольняє потреби людей з фізичними та когнітивними розладами та відкриває для них нові можливості.

Зараз у Каліфорнії будується ще п'ять таких майданчиків. Кошти на їх побудову виділили місцеві уряди. Олена сподівається, що її майданчики з'являться і в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Українка створила незвичний дитячий парк розваг у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути