понеділок, 29 серпня 2016 12:20

При переказі грошей з-за кордону варто скоротити кількість валютних обмінів - експерт

При переказі грошей з-за кордону варто скоротити кількість валютних обмінів - експерт
http://espreso.tv/

544 млн. доларів було переказано в Україну в першому кварталі цього року. Це - на 42 мільйони більше, ніж торік. Найпопулярніші системи переказу коштів: Western Union та "Золота Корона" - по 33% усіх переказів. На другому місці - MoneyGram та "Юністрім" - по 12% переказів. На третьому - "Бліц" - 4% та "Лідер" - 3%. У Нацбанку відзначають: Україна лишається країною-отримувачем міжнародних переказів.

"Українські емігранти з країн Європи та США найчастіше переказують гроші в Україну через системи переказів MoneyGram та Western Union. Для переказів між країнами СНД популярними стають "Юністрім" та "Золота корона". Принципові відмінності між системами полягають лише у розмірі тарифів та розгалуженості мережі агентів системи. Решта параметрів: швидкість обслуговування та виплати, час виконання переказу, є схожими", - розповідає в коментарі Gazeta.ua Марія Кшиніна, керівник управління пасивних, комісійних і сервісних продуктів ВТБ Банку.

Вартість переказу з-за кордону залежить від маршруту, суми та валюти. Усі системи застосовують градацію тарифів у залежності від суми операції. Тобто, чим більша сума переказується - тим вищі тарифи. Переказ в Україні можна отримати в усіх відділеннях банків. Для цього обов'язково потрібно мати при собі паспорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям можуть дозволити зберігати гроші за кордоном

"Якщо з-за кордону переказують у гривневому еквіваленті менше 150 тисяч - гроші будуть виплачені без відкриття рахунку. Працівник банку лише зробить копії паспорта отримувача. Якщо ж переказ перевищує 150 тисяч гривень, потрібно відкривати рахунок. На нього гроші зарахуються в іноземній валюті. Потім з рахунку можна буде знімати не більше 100 тис. гривень на день. Такі обмеження встановив НБУ", - пояснює Ірина Стрепетова, начальник відділу депозитів та поточних рахунків ЮніКредіт Банк.

Щоб відкрити рахунок у банку людина має надати ідентифікаційний код та документ, що засвідчує особу. У майбутньому, щоб отримати переведені кошти, потрібно мати при собі паспорт.

"При оформленні переказу обов'язково варто прорахувати, кому зі сторін легше й дешевше оплатити комісію. Тарифи варіюються від 0,9 % від суми переказу та можуть сягати 2%. Тому важливо врахувати цей момент", - наголошує Марія Кшиніна.

Також необхідно максимально скоротити кількість валютних обмінів.

"Наприклад, якщо людина отримує зарплату у франках чи кронах, то вона їх же може й надсилати в Україну. А отримувач уже тут обміняє їх на гривні. Але, якщо людині в Україні потрібні євро чи долари, то краще надсилати саме їх", - додає Марія Кшиніна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк дозволив забирати перекази від родичів у валюті

З країн Африки та Близького Сходу гроші переказати важче, бо Україна не є популярним напрямком для фінансових потоків.

"Держави Північної Африки часто використовують мережу "хавала". Це - переказ грошей через векселі або при особистих зустрічах. Відправник звертається до брокера системи. Той після отримання певної суми коштів відправляє своєму партнеру в іншій країні повідомлення - телефоном, електронною поштою. У повідомленні наявні розмір суми, ім'я отримувача платежу та код. Для отримання коштів достатньо прийти до місцевого брокера та назвати код платежу. Мережа має 5 тисяч брокерських пунктів у світі. Переважно це - Близький Схід, Африка, Індостан та деякі країни Європи", - відзначає Олександр Мішин, співзасновник Центру дослідження Африки.

Також популярними в Африці є системи миттєвих переказів коштів - традиційні Western Union, MoneyGram та африканська Dahabshiil. Остання присутня у 160 країнах світу. У країнах Східної Африки в останні роки активізувався розвиток мобільного банкінгу. Експерти прогнозують: саме ця технологія значно спростить для українців проблему переказу коштів з держав Африки на батьківщину.

Зараз ви читаєте новину «При переказі грошей з-за кордону варто скоротити кількість валютних обмінів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути