вівторок, 28 січня 2020 22:25

Поїхати у Відень пропонують за 30 грн - українка про життя в Чехії
5

Віталія Тимченко вступила на безкоштовне навчання у чеський університет
Фото: Фото надане Віталією Тимченко
Віталія Тимченко вступила на безкоштовне навчання у чеський університет
Віталія Тимченко вступила на безкоштовне навчання у чеський університет
Віталія Тимченко вступила на безкоштовне навчання у чеський університет
Віталія Тимченко вступила на безкоштовне навчання у чеський університет

Українка Віта Тимченко півтора року тому вступила на безкоштовне навчання в університет імені Менделя в місто Брно. Про навчання, додаткові підробітки та подорожі розповіла Gazeta.ua

"Навчання в університеті безкоштовне, якщо вчишся на чеській. До навчання я пройшла курси. Мова далася легко, бо дуже схожа на українську", - каже українка.

Віта закінчила бакалаврат в Чернівецькому університеті. По спеціальності біолог. Зараз продовжує вчитись у магістратурі на спеціальності молекулярна біологія та генетика. Разом з чоловіком знімають однокімнатну квартиру. Ціни на житло тут від 10 до 15 тис грн. Але, наприклад, кімнату студент може винайняти за 4 тис. грн. А гуртожиток може бути вдвічі дешевшим.

"Дуже багато пільг дає студентський квиток. Він діє всюди: дає безкоштовне право на відвідування музеїв, проїзд в транспорті, знижки на одяг в магазинах і навіть на меню в "Мак Дональді". Навіть цілі туристичні агенції налаштовані під студентів. З нашого міста дешево поїхати у Відень чи Прагу. А після новорічних свят агенції роблять суттєві знижки на поїздки. Наприклад, у січні можна поїхати у Відень за 30 гривень, в Прагу за 25 гривень. Квиток в Італію і назад обійдеться у тисячу гривень", - каже Віта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Няня заробляє тисячу гривень на день

Студентам можна знайти роботу по так званих "бригадах". Це спеціальна програма, яка налаштована під навчання студента. Можна обрати роботу в кафе, у магазині чи на складі у вільний від навчання часи. Іноді студенти обирають роботу виключно у вихідні.

"Оплата за роботу також залежить від знання мови. Тим, хто не знає мови роботодавці платять 85-100 гривень. Студент зі знанням мови може розраховувати на зарплату 100- 150 гривень на годину", - додає студентка

Ціни тут близькі до тих, що в Україні. Студентка зауважує, що тут дорогий хліб. В середньому 30-35 грн.

Найчастіше українці шукають роботу у Польщі, Росії та Чехії. Громадяни їдуть працювати за кордон через низьку заробітну плату вдома. За кордоном хочуть отримувати не менше $1 тис.

Зараз ви читаєте новину «Поїхати у Відень пропонують за 30 грн - українка про життя в Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути