пʼятниця, 10 січня 2020 00:15

Іноземцям складають план розвитку — українка про життя в Фінляндії

Іноземцям складають план розвитку — українка про життя в Фінляндії
Мінімальна зарплата у Фінляндії від 8,50 євро на годину Фото: facebook.com

Іноземці, які приїздять до Фінляндії, мають право на соціальну допомогу. Про це розповідає українка з Дніпра Тетяна Сладковська. Вона разом із чоловіком та трьома дітьми переїхала до міста Кааріна.

"Візу на переїзд мав лише чоловік. Їхати нелегалом небезпечно. Крім депортації не матимете права й на половину пільг", - розповідає Тетяна.

Найдорожче тут оренда житла. Квартира на родину коштує а від € 500 і вище. Ті, хто офіційно проживає в країні і користується соціальним страхуванням від Kela, можуть попросити допомогу. У разі ствердної відповіді, повертають частину витрат на житло.

Необхідну родині матеріальну допомогу вираховують за допомогою прожиткового мінімуму — це витрати на харчування та одяг.

"У нашій сім'ї троє дітей і я з чоловіком. Прожитковий мінімум на одного дорослого - 400 євро. Синові 14 років, його прожитковий мінімум - 340 євро. Для двох маленьких дочок це по 280 євро, без копійок. І того 400+400+ 340+ 280+ 280= 1700. А зарплата чоловіка чистими — 1600 євро, мої декретні - 580 євро. При цьому наша квартплата - 800 євро. Ми звернулися в Kela. Тепер кожен місяць нам повертають за квартиру 260 євро", - пояснює жінка.

У Фінляндії є організація ТЕ-toimisto - це офіс по безробіттю, куди звертаються емігранти і фіни, які втратили роботу або ще не знайшли. Коли я туди звернулася, для мене склали план з інтеграції в фінське суспільство на три роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принципово не розмовляють англійською - українка розповіла про життя у Парижі

Першим пунктом було вивчення мови (курси безкоштовні). Під час курсів потрібно ходити на практику, зазвичай вона пов'язана з майбутньою професією. Практика добре сприяє поліпшенню розмовного рівня мови.

Зазвичай після закінчення курсів йдеш вчитися далі на професію, або можеш влаштуватися на роботу, де вистачає знання мови. Навчання в інститутах фінською мовою - безкоштовне.

Сладковські працюють на фермі по сортуванню риби. Мінімальна зарплата від 8,50 євро на годину. У сільському господарстві зарплата від 1500 євро в місяць, на заводах від 2000 євро. У сфері IT-послуг - все залежить від класу фахівця.

Також в Фінляндії є сезонна робота, багато хто приїжджає працювати на полуничні ферми.

Американці простіше ставляться до речей. Якщо в орендованій квартирі зламалась пральна машина чи мікрохвильова піч, власники просто купують нові. До квартирантів не буде жодних претензій. У коридорах багатоквартирних будинків можна побачити коробки з різними посилками, що залишають кур'єри. І ніхто не забере чужу річ.

Зараз ви читаєте новину «Іноземцям складають план розвитку — українка про життя в Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути