вівторок, 13 лютого 2018 00:15

Без опалення та гарячого водопостачання: українка розповіла про житло в Чилі

Без опалення та гарячого водопостачання: українка розповіла про житло в Чилі
Надін Шовкун більше року мешкає в Чилі, куди переїхала до чоловіка. Фото: facebook

У Чилі в будь-якому супермаркеті працює молодь, в обов'язки якої входить складати покупки в пакети. Вони шикуються в ряд і по черзі підходять до покупців. Отримують лише чайові, які дають покупці.

Продукти складають у картонні коробки, оскільки в країні заборонили користуватися пластиковими пакетами. Про це розповідає Надін Шовкун, яка народилася та виросла в Запоріжжі. Українка більше року мешкає в Чилі, куди переїхала до чоловіка, передає "Обозреватель"..

"У мене склалося двояке враження про сервіс в Чилі. Наприклад, знайти швачку виявилося проблемою, оскільки в кількох ательє вони займалися хіба що пошиттям штор або підрізанням штанин. Тому нам довелося витратити два тижні, щоб знайти майстра, коли мені потрібно було пошити сукню. А ось оренда карнавальних костюмів – три досить великі магазини і ціла кімната в приватному будинку", -розповідає Надін Шовкун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка навчає петриківського розпису жителів американських міст

Чилійці вважають за краще жити в приватних будинках, тому знімати доведеться весь будинок, каже українка.

"Багато студентів знімають тільки окремі кімнати або живуть в хостелах, що коштує майже 210 доларів. Найменший будинок, який мені доводилося бачити, має 36 кв.м. Це вітальня, поєднана з кухнею, одна спальня і ванна кімната. Бонусом буде те, що ви будете мати невеликий дворик і місце для авто. Вартість оренди такого житла приблизно 250-300 доларів в залежності від міста. Ціна зростає з кількістю кімнат і квадратури. Орендуючи будинок або кімнату, потрібно укладати контракт з власником. При цьому робиться внесок в розмірі суми за два місяці оренди. Якщо ви з якихось причин зміните своє рішення, гроші вам не повернуть".

Оплата комунальних послуг найчастіше проводиться через банк. Приходять рахунки на будинок, вартість води – близько 16 тисяч чилійських песо ($26), електрики – від 3,5 тисяч чилійських песо ($ 5) до 10 тисяч (майже $ 15).

"Така різниця пов'язана з тим, що в чилійських будинках немає опалення, тому взимку вони користуються обігрівачами повітря, якщо в будинку немає печі або каміна. Окремо купується газ в балонах. Крім використання на кухні, він також витрачається для нагрівання води у ванній. Наприклад, балон на 100 літрів привезуть вам прямо додому і його вистачить більше ніж на півроку".

В сучасній Америці досі залишаються речі схожі до тих, які мали місце в часи радянщини. Хоча проводити знак "дорівнює" між ними не завжди можна. Про це розповіла у своєму блогу українка Марія Прус, яка мешкає та працює журналістом в Вашингтоні.

Зараз ви читаєте новину «Без опалення та гарячого водопостачання: українка розповіла про житло в Чилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути