Ексклюзиви
середа, 28 вересня 2011 03:15

Судили членів церкви п'ятидесятників. 28 вересня в історії

1773 — на Уралі та в Поволжі почалося повстання під керівництвом донського козака Ємельяна Пугачова. Цього дня він видав маніфест від імені російського царя Петра III, убитого під час палацового перевороту. На російський престол тоді зійшла його дружина Катерина II. Пугачов стверджував, що йому, Петрові III, удалося уникнути смерті. Наділяв "козаків, калмиків і татар" землею, провіантом і зброєю. Ватажка підтримували спочатку близько 80 козаків. До початку жовтня мав загін уже із 2500 осіб, а в середині жовтня взяв в облогу Оренбург із армією у 30 тис. Так у Росії почалася селянська війна, що тривала до 1775-го.

1895 — у містечку Вільнев-л'Етан біля Парижа на 73-му році життя помер Луї Пастер, французький хімік і мікробіолог. Був автором методу знищення мікробів нагріванням і методу вакцинації. Запропонував запобіжні щеплення, зокрема від сибірської виразки та сказу. Знаним став завдяки відкриттю, як зупинити бродіння вина та прокисання молока. Цей спосіб назвали на його честь пастеризацією. Пастер усе життя працював у галузі біології й лікував людей, хоч не мав ані медичної, ані біологічної освіти. Був нагороджений орденами майже всіх країн світу. Загалом отримав близько 200 відзнак.

1918 — у Києві гетьман Павло Скоропадський затвердив закон Ради міністрів про право написання та захисту дисертацій в усіх вищих навчальних закладах України — українською мовою. Захищати дисертації, а також проводити диспути опонентам дозволяли й російською.

1962 — у Кривому Розі судили членів церкви п'ятидесятників. "За антигромадську сектантську діяльність" п'ятьом її членам дали по п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна і подальшим п'ятирічним засланням. Ще п'ятьох позбавили волі на три роки з конфіскацією майна.

Зараз ви читаєте новину «Судили членів церкви п'ятидесятників. 28 вересня в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути