Ексклюзиви
середа, 07 травня 2008 07:07

7 травня американець Томас Стівенс завершив навколосвітню подорож на велосипеді

1840 — у селі Бежбайраки на Херсонщині народився Марко Кропивницький — письменник, драматург, актор. Із похвальним листом закінчив Бобринецьку повітову школу. Із 1862-го відвідує заняття на юридичному факультеті Київського університету як вільний слухач. Так і не завершивши освіти, Кропивницький поповнював свої знання самостійно. 1871-го стає професіональним актором, працює у трупі графів Моркових в Одесі. Через 11 років організовує свою трупу, яка через рік зливається з трупою Михайла Старицького (1840 — 1904), де Кропивницький стає провідним режисером. Так постав новий український професійний театр, на сцені якого виступали Марія Заньковецька, Микола Садовський, Іван Карпенко-Карий. Марко Кропивницький багато гастролював Україною, Росією, Молдавією, Польщею, Білоруссю. Помер 21 квітня 1910-го дорогою з Одеси, де був на гастролях.


1887 — американець Томас Стівенс завершив навколосвітню подорож на велосипеді. За три роки він проїхав понад 217 тис. км.


1904 — у Російський імперії зняли заборону на литовський друк латинським шрифтом. Вона проіснувала 40 років.

Зараз ви читаєте новину «7 травня американець Томас Стівенс завершив навколосвітню подорож на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути