Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2006 13:19

Жолдак розповів, чому заборонили "Ромео і Джульєту" (ФОТО з вистави)
7

У Києві триває фестиваль театрального режисера Андрія Жолдака. Він стартував 3 грудня у приміщенні національної опери виставою "Гамлет. Сни". Постановка Жолдака не викликали фурору у столичної аудиторії. Зала була напівпорожня. Квитки у партері по 800 грн. взагалі не продалися.

На виставі "Гольдоні. Венеція" 5 грудня частина публіки спала. Дехто залишав глядачеву залу після закінчення першого акту. За цю виставу Жолдак отримав премію ЮНЕСКО.

Вистава "Ромео і Джульєтта" у програмі фестивалю зазначено з грифом "Заборонено". Однак квитки на неї продавали за ціною від 10 до 400 грн. Проте на відкритті фестивалю Жолдак оголосив, що публіка вистави не побачить.

— Мені прикро за Україну. Тут продовжують забороняти мистецькі твори. Не дозволяють показувати мою "Ромео і Джульєтту" в Харкові, Києві та Львові. Мені важко зрозуміти мотиви заборони, - сказав Жолдак .

Жолдак розповідає, що у першому акті спектаклю грають абсолютно голі актори, які обмазують один одного лайном. Мовляв, через це і заборонили. Про другий акт режисер розповів:
- Тут йдеться про те, що Харків має величезні проблеми. Він займає перше місце за випадками продажу за кордон людських органів, маленьких дітей і жінок. Виставу треба не забороняти. А почати дискусію щодо проблем, які вона піднімає. Моє мистецтво змушує думати, воно не розважальне.

Фактично, виставу "Ромео і Джульєта" не дозволила поставити ще у минулому році Маргарита Сокоян, директор Харківського драматичного театру, де власне і працював Жолдак. А оскільки декорації до вистави є власністю театру, їх через заборону не змогли доправити до Києва.

Про допрем"єрний показ вистави "Ромео і Джульєтта" у вересні 2005 року читайте у матеріалі "Із пункту Х до пункту Б".































































19, 20 грудня у столичному Жовтневому палаці гратимуть "Федру" у інтерпретації Андрія Жолдака.



"Газета по-українськи"

Автор фото: Pierre BORASCI







Зараз ви читаєте новину «Жолдак розповів, чому заборонили "Ромео і Джульєту" (ФОТО з вистави)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі