пʼятниця, 28 квітня 2017 14:20

Знімальну групи "Діамантової руки" постійно супроводжував капітан КДБ

Знімальну групи "Діамантової руки" постійно супроводжував капітан КДБ
Кадр з фільму "Діамантова рука". Фото: Вікіпедія

28 квітня 1968 року вийшов у прокат фільм Леоніда Гайдая "Діамантова рука". Подивилися його рекордна кількість глядачів - 76 млн 700 тис.

Сюжет фільму Гайдая був простий. Радянський чоловік Горбунков, роль якого виконував Юрій Нікулін, у закордонному турне опинився в центрі контрабандистської махінації. Контрабандисти помилково накладають на вивихнуту руку Горбункова гіпсову пов'язку, під яку ховають золоті та діамантові прикраси. Під час "перев'язки" він приходить до тями і бачить те, що відбувається. Справжні контрабандисти увесь фільм переслідуватимуть чоловіка, аби забрати коштовності. В ролі контрабандиста Геши Козодоєва Леонід Гайдай спочатку бачив Георгія Віцина, але ризикнув і запросив 27-річного Андрія Миронова. Пізніше радянські кінокритики писали, що "доля простягла Миронову свою "діамантову руку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Нікулін умів готувати лише яєчню

Спочатку картина мала зватися "Контрабандисти", і фінал передбачали ліричніший. Основа сюжету розходилася з реальністю — згідно з радянським законодавством, в країну можна було безперешкодно ввезти до 10 кг золота або золотих виробів. Але будь-які операції фізичних осіб із валютними цінностями прирівнювали до злочинів.

Основні сцени стрічки знімали в Баку і Сочі. До знімальної групи "Діамантової руки" на весь час роботи приставили капітана КДБ. Ще до зйомок сценарій пройшов цензуру. Вимоги худради були такі: зробити менш пасивною роль міліції, прибрати репліки "як каже шеф, головне в нашій справі - соціалістичний реалізм" і "партію і уряд залишили на другий рік" та інші.

Майже кожна вимовлена персонажами фраза стала крилата і увійшла до фольклору. Пісня "Про зайців" з фільму стала популярною застільною піснею.

Зараз ви читаєте новину «Знімальну групи "Діамантової руки" постійно супроводжував капітан КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі