вівторок, 02 квітня 2019 21:45

Зникла найдорожча картина у світі

Автор: nytimes.com
  Картина Леонардо да Вінчі "Спаситель світу" може перебувати у наслідного принца Саудівської Аравії
Картина Леонардо да Вінчі "Спаситель світу" може перебувати у наслідного принца Саудівської Аравії

Картина Леонардо да Вінчі "Спаситель світу" зникла з філії паризького музею Лувр в Абу-Дабі, столиці Об'єднаних Арабських Еміратів. Про це повідомляє The New York Times.

Місцерозташування "Спасителя світу" нині невідоме. Роботу да Вінчі не можуть знайти ані в Абу-Дабі, ані в Парижі. За інформацією The New York Times, полотно може перебувати у його нинішнього власника, ім'я якого достеменно невідомо. Припускають, що це наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд, який 2017 року нібито придбав картину через свого посередника - принца Бадера бін Абдулли бін Мохаммеда бін Фархана Аль Сауда. Згідно з основною версією, полотно не показали в музеї, бо саудівський принц вирішив тримати його в себе.

Роботу да Вінчі мали виставити в Луврі Абу-Дабі у вересні минулого року. Але тоді столична влада відклала показ із невідомих причин.

"Спаситель світу" є найдорожчою картиною у світі. У листопаді 2017 року її продали на аукціоні Christie's у Нью-Йорку за рекордні $450 млн. Покупцем виявився принц Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан Аль Сауд.

Керівництво паризького Лувра сподівається, що картина з'явиться найближчим часом. Адже восени її планують експонувати на виставці, приуроченій 500-річчю від дня смерті да Вінчі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли невідому роботу Мікеланджело

Леонардо да Вінчі створив "Спасителя світу" приблизно 1500 року. З другої половини XVIII до XX століття картину вважали втраченою. 1958 року її продали на аукціоні за 45 британських фунтів як роботу учня да Вінчі - Джованні Антоніо Больтраффіо. Після цього полотно кілька разів перепродували. 2011-го було встановлено авторство да Вінчі. Тоді ж картину вперше показали публіці в Національній галереї Лондона. Протягом 2013-2017 років твір перебував у колекції російського бізнесмена Дмитра Риболовлєва, який придбав його за $127,5 млн.

У листопаді 2017-го "Спасителя світу" придбав анонімний покупець. З'ясували, що це Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан аль Сауд - друг і діловий партнер саудівського наслідного принца. Раніше коштовних творів мистецтва не купував. Представники аукціону Christie's заявили, що він діяв від імені Департаменту культури і туризму Абу-Дабі. У червні 2018-го Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан аль Сауд став першим в історії Саудівської Аравії міністром культури.

Деякі науковці досі сумніваються в тому, що "Спасителя світу" намалював да Вінчі.

Зараз ви читаєте новину «Зникла найдорожча картина у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі