Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 12:36

Жінка навіть не знає й не розуміє своєї сили - переможниця "Коронації слова"

Автор: facebook.com
  Письменниця Ольга Саліпа стала лауреаткою першої премії "Коронації слова" в номінації "Романи" за твір "Оля"
Письменниця Ольга Саліпа стала лауреаткою першої премії "Коронації слова" в номінації "Романи" за твір "Оля"

Першу премію 20-го літературного конкурсу "Коронація слова" в номінації "Романи" отримала авторка Ольга Саліпа з міста Хмельницького. Її відзначили за твір "Оля", що розповідає про письменницю Ольгу Кобилянську.

Про свій роман і враження від перемоги лауреатка "Коронації слова" розповіла в ефірі у програмі "Культура. Live" Українського радіо.

"Головна героїня - Ольга Кобилянська. Але я сказала б, що це не тільки твір про неї, а про кожну сильну жінку взагалі, - каже Ольга Саліпа. - Про жінку, яка, можливо, навіть не знає й не розуміє своєї сили і що з нею робити. Яка, незважаючи на свої заслуги та геніальність, - все ж таки залишається жінкою. Вона живе, закохується, має стосунки, друзів. Я хотіла більше показати саме цей бік особистості Кобилянської. Дослідити її психологію, з'ясувати мотиви її вчинків".

"Коли ви зрозуміли, що хочете ознайомити аудиторію з творчістю і життям письменниці?" - запитує ведучий програми Володимир Зайончковський.

"Я допомагаю своїм двом дітям вчити українську літературу. Щось їм десь пояснюю. І бачу, що багато наших класиків ніби заковані в оці хрестоматійні книжкові біографії, - говорить Саліпа. - За тими кількома абзацами насправді приховані справжні люди, цілі життя. Мені було цікаво розкрити за видатною літераторкою - саме людину. Схожу на нас. Яка так само ходила по землі, мала почуття й емоції. Це також заслуговує на увагу. Не тільки твори. І не лише те, що знаємо про неї, тому що десь хтось так вирішив, що маємо це знати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мріяла побачити море: 10 фактів про Ольгу Кобилянську

Також авторка розповіла, як проходила робота над книжкою.

"Я працювала з великою кількістю матеріалів. База для цього закладалася не один рік. У мене батько - історик, а мама - філолог. Тому в нас вдома завжди було багато спеціалізованої літератури. А вже під час створення роману я вивчала все наявне. Зрозуміла, що писати про Кобилянську важко. Тому що про неї багато написано. І нею самою також.

І я запитала себе, а чи вона насправді була така, якою вона хотіла, щоб ми її бачили. Адже писала і листи, і щоденники. Стільки всього є. Здається, що нічого нового неможливо вже сказати про неї. Але я думаю, що читачі в моєму творі щось нове для себе знайдуть".

Ведучий поцікавився, що саме надихнуло відправити роман на конкурс.

"Надихнула, мабуть, оця постійна боротьба за своє місце під сонцем серед письменників. У мене довга історія спілкування з видавництвами. Ніби вже впродовж кількох років беруть мої рукописи. Кажуть, що їм усе подобається й видаватимуть це. Але потім це затягується на невизначений час. У якийсь момент я просто усвідомила, що єдиний шлях для мене стати помітною - це виграти "Коронацію слова". Щоправда, насправді про першу премію навіть і не думала".

Ольга Саліпа додала, що враження від перемоги - неймовірні. Не очікувала на такий результат, тому що вперше посилала роман на цей конкурс. За словами письменниці, вона сподівалася опинитися десь серед дипломантів. Але, щоб одразу перша премія - то це стало великою несподіванкою.

"Коронація слова" - літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Цього року через карантин церемонія нагородження в номінації "Романи" проходила в онлайн-форматі. Адже видавці хочуть випустити твори переможців до львівського "Форуму видавців" у вересні. Там же організатори конкурсу планують відзначити лауреатів усіх інших номінацій.

Зараз ви читаєте новину «Жінка навіть не знає й не розуміє своєї сили - переможниця "Коронації слова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі