неділя, 17 вересня 2017 17:25

Завершення Форуму видавців у Львові: скандальні презентації, благодійні акції та конкурси
14

24 Форум видавців
Фото: Ольга Васьків
24 Форум видавців
24 Форум видавців
24 Форум видавців
24 Форум видавців

З 13 по 17 вересня 2017 року у Львові тривав 24 Форум видавців. На захід привезли понад 100 тонн книжок – цього року українські видавництва видали кілька тисяч назв нових книг спеціально до Форуму. Гості заходу зустрілися з понад 1000 авторами із 24 країн світу, інтелектуалами, художниками та культурними діячами. Події Форуму відбулися на 39 локаціях.

У рамках Форуму відбулася церемонія нагородження "Найкраща книга 2017". На конкурс надійшло 447 видань від 90 видавництв. Цього року журі з Києва, Харкова та Львова вирішило не присуджувати Гран-прі Форуму видавців. У номінації "Класична українська література" перемогла книжка Івана Франка "Мойсей", "Видавництво ЛНУ ім. Івана Франка", у номінації "Сучасна українська проза" - книжка Сергія Жадана "Інтернат", видавництво "Meridian Czernowitz", "Сучасна українська поезія" - "Антологія української поезії XX століття: від Тичини до Жадана" видавництво "А-ба-ба-га-ла-ма-га". У номінації "Візуальна книга" переміг графічний роман Івана Франка, Міхая Тимошенка, Кирила Горішного "Герой поневолі", видавництво "Леополь". Особливу відзнаку Львівського журі отримала книжка Ярини Винницької "Наречена", видавництво "Terra Incognita".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Форумі видавців презентували дитячу книгу скандальної письменниці

Благодійна акція для людей літнього віку "Третій вік: задоволення від читання" в межах Форуму видавців у Львові відбулася вже вшосте. Цю акцію називають однією із найвдаліших за увесь час форуму. Завдяки акції сотні людей літнього віку залучені до культурного життя і читання нових українських видань, зустрічаються з відомими письменниками та інтелектуалами. Усі заходи програми 24-го "Форуму видавців у Львові" та 6-ї Благодійної акції "Третій вік: Задоволення від читання" для пенсіонерів були безкоштовними.

Письменник Василь Шкляр на цьогорічному Форумі видавців представив новий повстанський роман "Троща". 16 вересня він зустрівся із старшим поколінням у бібліотеці в центрі Львова.

"Саме завдяки спогадам старожилів, свідченням у документах і допитах, які поводила Служба безпеки ОУН я зібрав інформацію для нового роману. Назва "Троща" має подвійне значення. Це місце дії – очерет, а також бійня, катастрофа, трощення людських доль і життів. Книжка заснована на реальних подіях, які відбулися 1947 року на Тернопільщині", - каже на зустрічі письменник.

Через книгу Лариси Денисенко "Майя та її мами", що нещодавно вийшла друком у київському "Видавництві" на форумі розгорівся скандал. Львівські націоналісти та представники деяких громадських організацій погрозами домоглися скасування презентації у Львові книжки про дівчину, яку виховує пара нетрадиційної орієнтації.
Письменниця мала презентувати твір на Форумі, але за тиждень до початку заходу надійшов лист від десятка праворадикальних громадських організацій із вимогою скасувати акції. Презентацію скасували заради безпеки дітей але провели публічну дискусію "Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?" 14 вересня. "Майю..." виклали у вільний доступ в мережу. Тепер із текстом про дітей із різних родин можуть ознайомитися й ті люди, що не мають змоги придбати книжку.

"Ця історія про дитину і про родину. Про 17 дітей, про 17 моделей родин. Про те, що родини можуть бути різними, та вони вже є різними, дехто маркує родини як нетрадиційні, неповні, реструктуровані. Я намагаюся донести ідею про те, що дитині потрібна родина, де її люблять, де вона почувається захищеною, і неважливо, як і ким усе це маркується", - каже про книжку Лариса Денисенко.

14 вересня в Україні оголосили про створення нової літературної премії в Україні. Премію "Нон-фікшн" даватимуть щороку за кращу книжку українського автора, яка інтерпретує і аналізує факти, явища суспільного життя, історії, природи чи мистецтва. Премії лауреату – 40 тис. грн. і фіналісту – 25 тис. грн. вручатиме Міжнародний благодійний фонд "Смолоскип". Відбір книг робитиме журі всеукраїнського рейтингу "Книжка року". До участі приймаються книги виключно українських авторів, видана протягом року накладом не менше півтисячі примірників, а текст книги має бути підкріплений документами та базуватися на визнаних наукових фактах, свідченнях.

400 гривень – таку суму в середньому потратив відвідувач Форуму – такі підрахунки зробили представники видавництв. Найбільше купували новинки українських письменників та дитячу літературу. Найменше – вузькопрофесійну пресу та книги російською мовою.


15 вересня під час Львівського Форуму видавців у Національній галереї імені Бориса Возницького презентували монографію "Олекса Грищенко. Динамоколір" мистецтвознавиці Віти Сусак. Книгу видало столичне видавництво "Родовід". У 2010-2012 рр. у цьому ж видавництві вийшла її монографія "Українські митці Парижа. 1900–1939" на трьох мовах.

Зараз ви читаєте новину «Завершення Форуму видавців у Львові: скандальні презентації, благодійні акції та конкурси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі