середа, 27 липня 2022 09:00

Закривавлена рука мученика й Маріуполь: іранська мисткиня створила картини на підтримку України
4

Іранська мисткиня ٍٍУada Аrt створила серію картин на підтримку України. У колекцію увійшли чотири роботи – із зображенням карти світу, карти України й карти Маріуполя, а також закривавленої "руки мученика". Художниця працює в особливій техніці іранської мініатюри "тазгіб". Роботи відправила волонтерам в Україну, щоб продати на аукціоні й отримані кошти перерахувати на допомогу Збройним силам України.

Gazeta.ua розпитала мисткиню Уada Аrt про її роботи й думки іранців про війну в Україні.

"В іранського поета Сааді є вірш про те, що якщо з кимось стається щось погане, інші люди відчують це й теж страждають. Відчуваю, що українці нічим не відрізняються від мене. Коли народ України гине, на його території точиться війна – це ніби Росія напала на мою країну й наче мене вбивають теж. Це питання для мене настільки гірке, що інколи хочеться зараз бути в Україні й боротися проти її ворога", – говорить Уada Аrt.

Роботи Yаda Art продадуть на аукціоні. Виручені кошти направлять на допомогу ЗСУ.
Фото: yada.art
Мисткиня Yаda Art працює у техніці іранського мініатюрного мистецтва "тазгіб".

У своїх мініатюрах мисткиня використовує чисту геометрію та яскраву палітру кольорів.

"Цьому стилю живопису навчалася близько трьох років в одного з найкращих іранських майстрів. Це іранський стиль, який понад тисячу років тому поширився в Ірані й на Близькому Сході. Відомий, як "тазгіб" – це підгрупа іранського мініатюрного мистецтва, яка поєднується з ісламським", – розповідає художниця.

Стиль "тазгіб" близький до ілюмінування – цю техніку застосовували для оформлення орнаментом рукописних книжок у Середньовіччі.

Зараз більшість простих людей в Ірані підтримують Україну. Вони ненавидять політику Путіна й Росії

"Зараз більшість простих людей в Ірані підтримують Україну. Вони ненавидять політику Путіна й Росії. Ця політика впливає не тільки на Україну, але й завдає великої шкоди Ірану й нашому народу. Якщо іранський народ матиме силу й можливість, точно підтримуватиме Україну більше", – додала мисткиня.

Свої роботи Уada Аrt підписує хештегами "Ні війні". Вартість кожної мініатюри стартує від $100.

"Ця художниця перебуває у вигнанні й також постраждала від лап Путіна на її батьківщині. Яда – подруга моїх близьких друзів-волонтерів. На момент початку війни вони разом перебували в Туреччині. Вона ненавидить Росію і Путіна. Намалювала ці картини саме під аукціон, бо їй страшенно болить за Україну й кожного постраждалого. Аукціон має відбутися цього тижня. Я вже передав роботи організаторам-волонтерам з UAID. Упевнений, що мініатюри Яди розлетяться. Ми плануємо їх тиражувати на футболках, а з часом і на худі, і продавати на користь ЗСУ й постраждалих від війни", – розповідає волонтер Роман Кузнецов.

Автор: yada.art
 

Найсильнішою емоційно є мініатюра із "закривавленою рукою мученика". Уada Аrt підписала цю картину цитатою з поезії іранського поета Кейсара Амінпура.

"Мученик, що на землю упав,

на камені власною кров'ю

два-три слова б написав:

"Сподіваюся на справжню перемогу

не у війні,

а над війною!"

"Тазгіб", "тезгіб" й іноді "тажиб" – одна з головних характеристик ісламського мистецтва. Деякі навіть називають цю техніку материнським мистецтвом усіх інших видів у категорії ісламського мистецтва. Є різні стилі й методи "тазгіба". Раніше його використовували для декорування книжок чи рукописів. Малювали геометричні фігури або рослинні орнаменти. Зараз цим стилем можуть прикрашати будь-які предмети.
Зараз ви читаєте новину «Закривавлена рука мученика й Маріуполь: іранська мисткиня створила картини на підтримку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі