понеділок, 21 лютого 2022 12:49

"За Україну не потрібно хотіти вмирати – за неї треба бути готовим убити" - Антін Мухарський"

Нещодавно актор, письменник, видавець, поет-пісняр Антін Мухарський відсвяткував 10-річчя проєкту Орест Лютий. В образі націоналіста зі Стрия записав ряд пісень і зняв на них відео. В середині лютого випустив прем'єру "Колише вітер тушки гопоти". Присвятив пісню й кліп Студії "Квартал 95". У треку звертається до президента Володимира Зеленського. Попереджає: якщо не змінить політику "стримування проукраїнських сил" – то може бути "непереливки". Бо українці вміють за себе постояти.

З артистом зустрічаємось на полігоні у Броварах. Їздить раз на декілька тижнів постріляти з рушниці Sauer S100 . Придбав її після того, як заговорили про можливий напад Росії на Україну. Поцілює мішені на 100 і 300 м. В інтерв'ю Gazeta.ua розповів про зміни в країні за останні 8 років, чому у конфлікті з владою Зеленського та чому в нас більше неможливий мирний Майдан.

Не думав, що проєкт Орест Лютий так довго проживе. У 2011-2012 роках це була рефлексія на панування кліки Януковича. Були чужі люди в моїй країні, люди іншої ментальності, іншого культурного поля, які захопили владу. Орест Лютий – це був прояв мистецько-громадянського спротиву. Часом викликав несприйняття публіки. Вона впадала в ступор на наших концертах. Це зараз уже "Слава Україні! Героям Слава! Москаль там…смерть ворогам" – звичні гасла.

Тоді слово "москаль" - шокувало. На першому концерті в Харкові до нас на сцену почали лізти люди. Були справжні москалі з Воронежа, Орла, Твері. Зчинилась бійка. Продовжувати робити свою справу – означало йти на провокації. Вирішив, що треба терміново оформлювати травматичну зброю. На подальших концертах у 2012-2013 роках вона була десь під рукою. Поблизу - спеціально навчена охорона.

Автор: Тарас Подолян
  Антін Мухарський грав у театрі й кіно. Став популярним завдяки рекламним роликам і розважальним телепрограмам. У 2008 заснував галерею незалежного мистецтва Antin's collections, а в 2009 - Союз Вольних Художників (СВХ) «Воля або смерть». До його складу увійшли такі митці як  Іван Семесюк, Олекса Манн, Андрій Єрмоленко, Сергій Коляда, Ніна Мурашкіна, Сергій Хохол та інші. У 2012 році створив  проєкт «Лагідна українізація», в рамках якого зібрав вокально-інструментальний ансамбль «Сталін унд Гітлер капут». Виступає в ньому як вокаліст під іменем «професора антропології Ореста Лютого». Пісні – політичний памфлет, стьоб, неогероїка
Антін Мухарський грав у театрі й кіно. Став популярним завдяки рекламним роликам і розважальним телепрограмам. У 2008 заснував галерею незалежного мистецтва Antin's collections, а в 2009 - Союз Вольних Художників (СВХ) «Воля або смерть». До його складу увійшли такі митці як Іван Семесюк, Олекса Манн, Андрій Єрмоленко, Сергій Коляда, Ніна Мурашкіна, Сергій Хохол та інші. У 2012 році створив проєкт «Лагідна українізація», в рамках якого зібрав вокально-інструментальний ансамбль «Сталін унд Гітлер капут». Виступає в ньому як вокаліст під іменем «професора антропології Ореста Лютого». Пісні – політичний памфлет, стьоб, неогероїка

Траплялось, що під час концерту вставали якісь "возмущьонниє русскоговорящіє люди". Кричали: "Ах ви ж фашисти, подонки, що ви собі позволяєте?". Але ми перемогли, переламали цю ситуацію. Змінили парадигму. Зараз уже звучить і "Слава Україні!", і "москаль", і "кацап", і інші форми. Вони прижились.

А у нас сегодня брат Добкіна, я его буду украинизировать. А вот он у меня будет вас слухать

Корпоративи - найскладніший жанр роботи. Бувало, що виступали при порожньому залі. Приміром, запрошує українізована людина з високим інтелектом, з чесним бізнесом - хоче українізувати своїх підлеглих. Починаєш співати першу пісню "А я - не москаль" - народ встає і виходить. І директор кричить: "Слухайте, ідіть сюди". А народ не хоче цього робити.

Одного разу дійсно страшно було. Восени 2014 одразу після Іловайська нас запрошують до Харкова, садять в автобус і везуть лісом. А там доріжка асфальтована зникає, починається вже ґрунтовка, в'їжджаємо дедалі глибше. Питаємо: "Куди їдемо?" А нам: "На українсько-російський кордон. Там буде виступ".

На березі річки Сіверський Донець біля величезного будинку зустрічає господар, каже: "А у нас сегодня брат Добкіна, я его буду украинизировать. А вот он у меня будет вас слухать". А там реально вже видно кордон, російські вишки стоять. Ми колонки виставили і давай співати. Наші музиканти тоді так напилися, що мені довелось працювати вантажником – я їх завантажував-вивантажував в автобус. Їм було реально страшно. Та й мені.

Нам казали: "Що ви робите, ідіоти? Что революция, да какая революция? Та холопы, гречкосеи никто не поднимется на революцию"

Був готовий до Майдану. Те, що вибухнуло під час революції, ми з митцями обговорювали від 2009 року. Майдан народився в роботах художників і творчості Ореста Лютого ще до революції. Нам казали: "Що ви робите, ідіоти? Что революция, да какая революция? Та холопы, гречкосеи никто не поднимется на революцию".

Ми вже збиралися, робили серії "Мама-анархія", дослідження українського жлобарту, сільського гламуру (проєкти Antin's collections, присвячені кітчу у творчості митців початку ХХ ст. – Gazeta.ua). Це все бурлило, а потім воно раз і матеріалізувалося. Коли побачили, що митці можуть створювати нові світи, зрозуміли свою відповідальність.

Майдан зразка 2013-2014 років зараз неможливий. Це вже буде війна. Люди навчилися вбивати і готові зі зброєю нищити супротивника. Мирного протистояння з ліхтариками, пісньоспівами – не буде. Це було унікальне явище у нашій культурі і у світовому контексті.

Якби Янукович не втік - купа людей сиділа б по тюрмах. Все відбувалося б приблизно так – як зараз у Білорусі

Якби Янукович не втік - купа людей сиділа б по тюрмах. Все відбувалось би приблизно так – як зараз у Білорусі. Багато зникли б без вісти, купа людей емігрувала б. 2013 року я це розумів. Мав два шляхи – або шлях в тюрму, або за кордон. В Україні ми б не знайшли спільної мови.

У моїй оселі о 6 ранку вибили двері. Ми на той час були в Туреччині. Але з'явилась злість на владу Зеленського

Вірш до пісні "Колише вітер тушки гопоти" написав по реальних подіях 13 грудня 2019 року. Тоді в мою квартиру на Подолі увірвалися спецпризначенці. Це була ніч, коли взяли Ріфмайстра, Катю Дугарь, Юлію Кузьменко - всіх у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета (Шеремет - відомий білоруський журналіст, що загинув 20 липня 2016 р. у Києві внаслідок підриву його автомобіля. – Gazeta.ua).

У моїй оселі о 6 ранку вибили двері. Ми на той час були в Туреччині. Але з'явилась злість на владу Зеленського. При цьому вважаю, що 2019 року відбулись по-справжньому демократичні вибори. Всі придивлялись до того, як Зеленський поводитиметься. У проросійських сил були великі сподівання, що обере російський, по суті малоросійський бік, і почне туди рухатись. Певні події і певна вже сформована з пасіонаріїв частина громадянського суспільства не дала цього зробити.

Зе дрейфує у бік українізації. Але з залишків януковичів, медведчуків, портнових знаходились люди, які почали йому вливати у вуха, що радикалів треба притиснути

Зараз ми бачимо, як Зе дрейфує у бік українізації. Але з залишків януковичів, медведчуків, портнових знаходились люди, які почали йому вливати у вуха, що радикалів треба притиснути. По справі Шеремета я це побачив. Було намагання притиснути ту пасіонарну частину суспільства, яка виносила на своїх плечах 2014-2016 роки. Відповідно тоді зрозумів, що це вже та червона лінія, яку вони перейшли.

Автор: Тарас Подолян
  Антін Мухарський: "Ми живемо щонайменше у двох, а то й у трьох вимірах. Перший - Україна, якою її бачать українці. Другий - Україна, якою її бачать малороси. Третій - якою державу бачать росіяни й радянські люди. Зеленський - це малоросійський президент, хотів би зосередитися саме на цій ідентичності, оскільки вона найбільша в Україні. Перебуває на межі двох полюсів"
Антін Мухарський: "Ми живемо щонайменше у двох, а то й у трьох вимірах. Перший - Україна, якою її бачать українці. Другий - Україна, якою її бачать малороси. Третій - якою державу бачать росіяни й радянські люди. Зеленський - це малоросійський президент, хотів би зосередитися саме на цій ідентичності, оскільки вона найбільша в Україні. Перебуває на межі двох полюсів"

Зуб на владу Зеленського наточив раніше. Як тільки "зелені" прийшли - 19 серпня 2019 року було знищено ютуб-канал Ореста Лютого. 7 років роботи, де зберігались відео з Майдану, з війни, лайфи, які вже не поновити. Не було жодних попереджень – прокидаємось, а каналу нема.

Тоді зрозумів, що то наїзд. Далі було виламування дверей, потім справа Марусі Звіробій, Софії Федини (волонтерка Маруся Звіробій з нардепкою Софією Фединою записала відео з критикою на адресу президента Володимира Зеленського після його візиту на лінію розмежування, біля міста Золоте. Пізніше їх обвинуватили у погрозах гаранту країни. – Gazeta.ua). І я написав вірш "Колише вітер тушки гопоти".

Ми живемо щонайменше у двох, а то й у трьох вимірах. Перший - Україна, якою її бачать українці. Другий - Україна, якою її бачать малороси. Третій - якою державу бачать росіяни й радянські люди. Зеленський - це малороський президент, хотів би зосередитися саме на цій ідентичності, оскільки вона найбільша в Україні. Перебуває на межі двох полюсів. І від цієї критичної маси багато залежить. Чи приєднається вона до українського проєкту - і Україна виграє. Або до російського - Україна програє. Це буде велика малоросія.

Я теж неправильний – подонок-нєгодяй, сволоч, яка "прикидається українцем". Так мені закидають з деяких націоналістичних партій

Аборигенні українські націоналісти дошкуляють людям із малоросійською, проросійською орієнтацію. Читаю багато чого з В'ячеслава Липинського (український історик. –Gazeta.ua). Пише, що замість долучати людей до спільного контексту – їх відлякують. Націонал-стурбовані, а їх багато, відвертають багато розумних і дійсно талановитих працьовитих людей від України. Це "душі", на які претендує Росія.

Якщо Україна буде для них злою мачухою – тяжітимуть до того поля, де їх не цькують. За неправильну вимову, йотовану буквочку, не такий малюнок на вишиванці, що вони - неправильні українці. Я теж неправильний – подонок-нєгодяй, сволоч, яка "прикидається українцем". Так мені закидають з деяких націоналістичних партій. Присутні прояви печерного антисемітизму.

Тут чоловік стріляє в росіян, а тут дивиться російські серіали, або слухає російську музику

Для когось це не є необхідністю стати українцем – він прекрасно почувається в малоросійському контексті. Тут слухає Кузьму – а тут російського репера Моргенштерна. Бачив людей на "передку", які з абсолютно малоросійською ідентичністю. Тут чоловік стріляє в росіян, а тут дивиться російські серіали, або слухає російську музику. Люди нерозбірливі у своєму виборі.

Ми живемо в демократії і єдиний шлях – еволюційний. Навіть Київ, мій рідний Поділ починає потроху розмовляти українською, більше чую її від молоді. Цей поступ не такий швидкий, як би хотілось. За 10 років матимемо українізоване покоління. Зараз я би рекомендував лагідну українізацію. Але моя думка з часом змінюється.

Кількість зброї, здатної знищувати наземну атаку противника, у нас навіть з запасом

Можливо, Захід переграв Путіна в інформаційній війні. Зробили вигляд, що вони дуже його бояться, панікують. Щоб стримати - треба прискорити надання Україні оборонної летальної зброї. Хлопці, які отримали Джевеліни, Стінгери, англійські системи - кажуть, що як тільки почнеться наземна операція – вона там же і закінчиться. Кількість зброї, здатної знищувати наземну атаку противника, у нас навіть з запасом.

Записався в ряди територіальної оборони – але поки усно. Не люблю бюрократію у будь-яких її проявах. А тероборона у мене тут під боком – за 30 км від дому Марусин полігон (Це полігон поблизу столиці, створений координатором "Правого сектору" Київської області Марусею Звіробій та її бійцями. Там навчають навичок виживання при умовах війни та основ військової справи. – Gazeta.ua). Вишколи не потрібні, бо маю навики виживання ще з армії. Знаю, що робити, щоб забезпечити себе. Де взяти воду, як приготувати з нічого смачний бульйон. Вмію ставити джгути, зупиняти кровотечу. Дружина проходила вишколи первинної медичної освіти.

Обрав шлях снайпера української культури. І точково, адресно знищую певних своїх ворогів

Більше користі приношу в полі ідеологічному, культурному. Обрав шлях снайпера української культури. І точково, адресно знищую певних своїх ворогів. За Україну не потрібно вмирати – за неї треба бути готовим убивати. І до того треба себе готувати. Морально готовий вбивати ворогів. Я це відрефлексував під час Майдану. Якщо побачу москаля у приціл своєї гвинтівки, то натисну на гачок. Це ворог, який прийшов вбити мене. Маю першим натиснути на гачок.

Серіал "Спіймати Кайдаша" вважаю проривом. Фільм Олега Сенцова "Носоріг" - подія для українського кінематографу. Сенцов закриває незакриті гештальти українського кінематографу. У кримінальній драмі "Носоріг" показує мряку сансари, побутової, емоційної гидоти, яка була в 1990-х. Ніяк її не ідеалізує, а навпаки показує розкурочене м'ясо – цей час таким і був.

Антін Мухарський створив свого персонажа Ореста Лютого у травні 2011 року в Одесі, коли був ведучим на дні народженні Сергія Ківалова. На святі було багато членів партії регіонів, дружина Віктора Януковича з дітьми та ін. Регіонал Володимир Олійник, який завжди спілкувався українською виголосив промову, Антін до нього теж звернувся українською. Тоді ще, щоб завести публіку, вигукнув тричі за українським звичаєм "Будьмо гей". Після того Антін представив виступ Григорія Лєпса і пішов за лаштунки. До нього підбігла організаторка і в грубій, українофобській формі зробила зауваження, щоб той ніколи не смів говорити в Одесі українською. Увечері того ж дня Антін Мухарський написав 12 перших пісень з проєкту "Лагідна та сувора українізація". Зокрема, "Вагони повнії москалів" на мотив "Шаланды поыные кифали", та "Ах Бандеро — український апостол" на мотив "Ах Одесса — жемчужина у моря".

Зараз ви читаєте новину «"За Україну не потрібно хотіти вмирати – за неї треба бути готовим убити" - Антін Мухарський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі