понеділок, 04 березня 2013 22:27

"За свої 56 років я прожив у Росії п'ять або шість життів" - Акунін

"За свої 56 років я прожив у Росії п'ять або шість життів" - Акунін
Фото: ИТАР-ТАСС

Популярний російський письменник Борис Акунін, чиє справжнє ім'я Григорій Чхартішвілі, на загальний подив, у тому числі своєму власністю, зробився одним з авторитетних голосів опозиційного руху, пише Financial Times. Журналіст Джон Торнхілл поговорив з Акуніним в Лондоні.

Мова зайшла про спосіб Фандоріна. "Фандорін популярний, так як уособлює всі риси, яких бракує в російській менталітеті. Він повинен був стати дуже скромним, ні в якій мірі не гіпертрофованим дітищем порядку, а не хаосу, справжнім конфуціанцем", - говорить Акунін. Правда, з часом Фандорін перестав беззаперечно підкорятися автору, додав він.

Деякі критики знайшли в Фандоріна схожість з міфологізованим образом Путіна часів служби в КДБ. Акунін заперечив: "Я вважаю цю думку образливою. До речі, вона є помилковою. Путін - не конфуціанец. Він не прислухається до внутрішнього голосу. Він не відрізняє правильного від неправильного".

Інші кажуть, що стоїцизм Фандоріна нагадує їм про Ходорковського. Проти цього порівняння Акунін не став заперечувати: "Ходорковський дійсно схожий на людей, про яких пишуть в романах: найбагатша людина Росії кинутий у в'язницю і стає зразком людської гідності та хоробрості". Письменник додав: "Тепер він один із самих вільних людей в Росії, хоча і сидить за гратами. Всі інші олігархи пов'язані Кремлем по руках і ногах". В очах Акуніна доля Ходорковського - черговий епізод одвічної боротьби аристократії духу з "арестократіей" в Росії.

Акунін сказав, що енергія і непередбачуваність Москви стимулюють його творчі сили. "Мені пощастило, що я народився в СРСР і живу в Росії", - зауважив він. "Якщо ти народився в спокійній країні, то можеш дожити до 90 років, так і не дізнавшись, хто ти насправді, тому що життя не піддає тебе суворим випробуванням. За свої 56 років я прожив у Росії п'ять або шість життів".

Акунін дав зрозуміти в інтерв'ю, що закинув детективи і приступив до роботи над новим проектом. "Проект займе багато років, в ньому сплітатимуться художня література та документальна", - переповідає журналіст. За словами Акуніна, ця зміна збіглася з поглибленням інтересу до політики на тлі протестного руху.

В інтерв'ю Акунін змалював 4 сценарії майбутнього Росії. "Перший - Путін якимсь чином зуміє переломити ситуацію і знову завоювати довіру народу. Другий - півмільйона протестуючих вийдуть на вулиці Москви, відбудеться мирна революція. Третій - протести перейдуть в кровопролиття,  або буде повалено режим, або здійсниться перший сценарій. Четвертий - режим приступить до реальних реформ ", - йдеться в статті. Рік тому Акунін вважав, що четвертий варіант - найімовірніший, бо найменш болісний. "Але, на жаль, прірва між Путіним і суспільством розширюється. Путін поводиться нерозумно, і ймовірність революції зростає", - сказав письменник.

Акунін вірить, що середній клас зажадає покінчити з корупцією і провести демократичні реформи. Але він побоюється, що навіть безкровна революція обернеться колапсом, зазначає журналіст. Країну роздирають міжрегіональні суперечності, вона нашпигована ядерною зброєю. "Акунін гостро відчуває загрозу російському націоналізму, що відроджується і в Кремлі, і в деяких колах опозиції", - відзначає автор.

За словами Акуніна, політика для нього тимчасове заняття. "Як він висловився, він хоче загасити пожежу, що вирувала в Росії, але не має наміру ставати професійним пожежником", - йдеться в статті. Найбільше Акунін цінує компліменти від читачів, яким його книги допомогли забути про негаразди.

Зараз ви читаєте новину «"За свої 56 років я прожив у Росії п'ять або шість життів" - Акунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі