Ексклюзиви
пʼятниця, 10 березня 2017 13:46

За мотивами вірша Тараса Шевченка зняли мультфільм – опублікували тизер

За мотивами вірша Тараса Шевченка зняли мультфільм – опублікували тизер
Кадр із тизеру мультфільму "Кобзар 2015" за мотивом вірша Тараса Шевченко. Фото: unn.com.ua

До дня народження Тараса Шевченка презентували тизер першої серії анімаційного фільму "Кобзар 2015".

Про це на Facebook повідомив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Короткометражна стрічка стала однією з переможців четвертого конкурсного відбору агентства. Тривалість мультфільму – 6,5 хв.

"Кобзар 2015" створили за мотивами поезії Шевченка "За байраком байрак". Вірш входить до циклу "В казематі".

Мета виробників - показати "свіжий" погляд на творчість Кобзаря за допомогою сучасних аудіовізуальних засобів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шевченко - перша українська поп-зірка" - Тарас Чубай

Режисером мультфільму став Богдан Шевченко. Автор сценарію – Максим Прасолов. Музику написав Антон Байбаков. Над анімацією та спецефектами працював Дмитро Луценко.

Загальний бюджет стрічки становить 913,5 тис. грн. Держкіно виділило 599,8 тис. грн.

"В казематі" - цикл поезій Тараса Шевченка. Написані у фортеці Третього відділу імператорської канцелярії в Петербурзі під час слідства над учасниками Кирило-Мефодіївського братства між 17 квітня і 30 травня 1847-го. У циклі 13 віршів. Шевченко писав на полях книги, яку видали для читання. Потім відрізав їх і виніс у чоботях. Поезії опублікували протягом 1858-1867 років у різних виданнях.

На суді Шевченка звинуватили в написанні віршів "малоросійською мовою", з якими "могли посіятися й згодом вкоренитися думки про вигадане блаженство часів Гетьманщини, про щастя повернути ці часи й про можливість Україні існувати як окремій державі". Участі поета в Кирило-Мефодіївському братстві не довели. Як "наділеного міцною будовою тіла" його призначили рядовим в Оренбурзький окремий корпус із забороною писати й малювати. 31 травня 1847-го Шевченка відправили у заслання, яке тривало десять років.

Зараз ви читаєте новину «За мотивами вірша Тараса Шевченка зняли мультфільм – опублікували тизер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі