середа, 14 грудня 2011 20:25

За кращі книги голосують пивом, віскі, коньяком і самогоном

За кращі книги голосують пивом, віскі, коньяком і самогоном

Читачі сучасної української літератури у соціальній мережі Facebook влаштували "Народний алкототалізатор "Книга року Бі-Бі-Сі". Кожен охочий ставить на книгу-фаворит премії алкоголь, мінімальна ставка – 5 літрів пива.

Ініціатор алкототалізатора письменник Михайло Бриних розповів Gazeta.ua, що ідея виникла завдяки одному користувачеві Facebook, який на своїй сторінці заявив, що готовий поставити 5 літрів пива на перемогу роману "Хронос" Тараса Антиповича у премії "Книга року Бі-Бі-Сі".

"Мені відразу й самому закортіло зробити ставку – й відтак з'явилася ідея перетворити це все на тоталізатор. Зрештою, будь-який літературний конкурс – це щось середнє між спортивним змаганням і лотереєю. Книжки – це чудові коні, а літературний конкурс – натуральний іподром. А що стосується мети цього алкототалізатора, то вона – надзвичайно благородна. По-перше, дружно набухатись під омоформом красного письменства. По-друге, подбати про пропаганду читання і сучасної літератури, адже ні для кого не секрет, що письменник з пляшкою – це набагато цікавіше для народу, ніж письменник без пляшки", - поділився Бриних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герман відмовилась від книжкового конкурсу через образу на члена журі

Наразі фаворитом алкототалізатора є Тарас Антипович з романом "Хронос": за нього зроблено 12 ставок. В основному ставлять пиво, віскі, коньяк і самогон.

"У тому випадку, якщо в конкурсі "Книга року Бі-Бі-Сі" переможе книжка, на яку не зроблено жодної ставки, – її автор отримає 100% призового фонду, і що з ним робитиме – його діло. В тому разі, якщо на книжку-переможця були зроблені ставки, то її автор отримує 50% бухла, а решта розподіляється пропорційно між громадянами, чиї ставки виграли. В будь-якому випадку, я сподіваюсь, що совість не дозволить переможцям "захоботити" весь алкоголь, і тому церемонія невблаганно закінчиться веселим і стрімким неподобством", - підкреслив письменник.

Координатор журі премії "Книга року Бі-Бі-Сі" письменниця Світлана Пиркало вважає, що поява цього тоталізатора свідчить про авторитетність премії і про те, що люди вірять в неупередженість журі.

"Адже вдумайтеся: причетні до премії письменники і критики ставлять цінний алкоголь на перемогу тієї чи іншої книги згідно з її художньою вартістю! Такої довіри поки що не удостоїлася жодна інша українська літературна премія", - наголосила Пиркало.

Нагадаємо, переможця літературної премії "Книжка року Бі-Бі-Сі" оголосять 23 грудня. Він отримає 1 тис фунтів стерлінгів (12,5 тис. грн.).

Зараз ви читаєте новину «За кращі книги голосують пивом, віскі, коньяком і самогоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі