Ексклюзиви
вівторок, 13 грудня 2011 16:36

5 авторів змагатимуться за премію "Книжки року Бі-Бі-Сі"

5 авторів змагатимуться за премію "Книжки року Бі-Бі-Сі"

Українська літературна премія "Книжка року Бі-Бі-Сі" назвала фіналістів цього року.

Ними стали книжки "Хронос" Тараса Антиповича, "Бора" Галини Вдовиченко, "Нариси бурси" Антона Санченка, "Сині води" Володимира Рутківського і подорожній роман "Подорож з Мамайотою в пошуках України" Артема Чапая.

Переможця оголосять 23 грудня. Він отримає 1 тис фунтів стерлінгів (12 тис 500 грн — Gazeta.ua).

"Цього року вибір був складніший, ніж попереднього, - розповіла Gazeta.ua член журі премії, літературознавець Віра Агеєва. - Минулого року вибирали між Жаданом і Забужко. Було важко назвати кращого з двох найкращих українських прозаїків. Хоча цього разу імена менш гучні, але більшість книжок високого рівня".

"Прочитавши їх, переконалася, що рівень текстів з кожним разом підвищується. Письменники стали вибагливішими до сюжету, виписуванні героїв. Книга Галини Вдовиченко - це психологічний роман з чудовим сюжетом. Книга Артема Чапая має небанальну ідею — мандруючи, розказати про Україну, яку не показують по телевізору. Твір дитячого письменника Володимира Рутківського "Сині води" - прекрасний роман для 10-15-річних школярів. Тут є романтика і героїзмом без надмірного пафосу. Більшість обрала цей твір, хоча мені дуже сподобалася книга Лесі Ворониної "Планета смугастих равликів".

Віра Агеєва каже, що для дитячої літератури мав би бути окремий конкурс.

"Дитячих книжок цього року подали дуже багато і всі були високого рівня. Можливо, причиною появи серед фіналістів дитячої книжки слугувало те, що література для молодших читачів у нас трохи обділена увагою. А її автори у нас дуже добре пишуть. Щоб усправедливити ситуацію, зробили акцент на дитячій книжці".

Нагадаємо, що минулого року книжкою року "Бі-Бі-Сі" став роман Сергія Жадана "Ворошиловград".

Зараз ви читаєте новину «5 авторів змагатимуться за премію "Книжки року Бі-Бі-Сі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі