понеділок, 06 червня 2011 22:50

За двадцять років держзамовлення кінострічок скоротилось з 578 до 1

За двадцять років держзамовлення кінострічок скоротилось з 578 до 1

Потужна у минулі часи українська кінематографічна галузь нині фактично не розвивається, а лічені фільми, що виробляються, не конкурентні навіть в Україні. Якщо у 1990 році в нашій державі було знято 578 різножанрових кінострічок, то у 2010-му за держзамовленням створено лише один анімаційний фільм. Загалом обсяги державного замовлення у натуральних показниках у 2008 р. виконані на 91,4 відс., у 2009 р. - на 75 відс., у 2010 р. - на 3,7 відсотка.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Розвиток національної кінематографії не визначено МКТ як один із найважливіших системних факторів розбудови єдиного загальнонаціонального інформаційного простору, міністерство фактично ігнорує роль українського кіномистецтва у формуванні духовних цінностей народу, не сприяє розвитку сучасної вітчизняної кіноіндустрії - такий висновок Колегії Рахункової палати", - йдеться в повідомленні прес-служби.

"Разом з тим, у звіті Рахункової палати зазначається, що і при високих відсотках, і при низьких результат один - національного кіно Україна не бачить ні в кінозалах, ні по телебаченню. Із 78 фільмів, створених за держзамовленням у 2008-2010 роках, 13 (або 16,7 відс.) не демонструвалися взагалі, зате справно поповнювали державний фільмофонд, тобто 2,9 млн. грн. бюджетних коштів витрачено неефективно.

Недосконала й неефективна в кінцевому підсумку система виконання держзамовлення зі створення і розповсюдження національних фільмів призвела до неефективного, з порушеннями законодавства використання 63,3 млн. грн. (70,5 відс.) із майже 90 млн. грн. державних коштів, спрямованих за три останніх роки у галузь національного кіновиробництва", - наголошують в Рахунковій палаті.

"Назва жахливого "кіно", яке ми щойно обговорювали, - некомпетентність, - підкреслив Голова Рахункової палати Валентин Симоненко. - На тлі занепаду галузі аудит виявив тотальну байдужість, незнання справи, нерозуміння суті проблем і задач, непрофесіоналізм державних чиновників з Мінкультури і Держкіно. Галузь розвалена: у 1990-х роках в Україні було 22,5 тисячі кінотеатрів та кінозалів, а сьогодні тільки 900".

Симоненко повідомив, що Рахункова палата надішле листи з висновками до президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради з тим, щоб "нездари більше ніколи не наближалися до відомства, яке має шанувати і боронити національну культуру".

Раніше повідомлялося, на розвиток кінематографа в цьогорічному бюджеті уряд передбачив 120 млн грн. Це вп'ятеро більше, ніж було виділено 2010-го.

Зараз ви читаєте новину «За двадцять років держзамовлення кінострічок скоротилось з 578 до 1». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі