Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2021 15:32

В'ячеслав Жила зі скандалом очолив Театр юного глядача

30 серпня відбулися вибори на посаду директора Київського театру юного глядача на Липках. Обрали керівника столичного театру "Актор" В'ячеслава Жилу. 2008-го закінчив Київський університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенко-Карого за спеціальністю "Театральне мистецтво". 2013-му з партнерами заснував театрально-концертну агенцію RB Group, яка створила та реалізувала близько 150 концертів та вистав. У 2017 очолив театр "Актор".

Автор: glavcom.ua
  В’ячеслава Жилу обрали новим директором Театру юного глядача на Липках.  Колектив протестував проти його кандидатури.
В’ячеслава Жилу обрали новим директором Театру юного глядача на Липках. Колектив протестував проти його кандидатури.

Колектив ТЮГу виступив проти кандидатури Жили.

"У нього відсутня режисерська освіта та професійний досвід постановок вистав для дитячої та підліткової молоді, сімейного виховання та відпочинку, що є необхідною умовою для керівника театру для дітей", – написали артисти у відкритому листі. Текст оприлюднив у своєму блозі журналіст Дмитро Тузов. На офіційній Facebook-сторінці театру допис відсутній. - Особливо тривогу викликає морально-етичний аспект його біографії. Нещодавно оприлюднені в соцмережах факти херассименту з його особистими пропозиціями чи вимогами до претендентів щодо оголення, імітування статевих актів на сцені за гроші, і проходження кастингів на такі ролі".

Колектив ТЮГу каже про минулорічний скандал, пов`язаний із дописом акторки Оксани Черкашиної. Вона отримала пропозицію участі у проєкті театру "Актор", що передбачав відверту зйомку на відео. Акторку обурив спосіб подачі інформації у приватних повідомленнях. Їй запропонували оголитися, а не зіграти роль, в якій це робить героїня. Інцидент спричинив суспільну дискусію у ЗМІ та соціальних мережах про насильство, сексизм та об'єктивацію у театральній галузі.

Окремо колектив Театру на Липках виступив на підтримку багаторічного очільника Віктора Гирича. Він став художнім керівником установи у 1991-му, з 1993-го — директор.

"Віктор Сергійович Гирич - творчий лідер нашого театру!" - написали актори у зверненні на Facebook. - Він сформував професійну акторську і творчу команду. Завдяки широкому репертуару вистав для дітей та юнацтва в репертуарі театру є вистави , які завжди збирають повні аншлаги: "Том Сойєр", "Дюймовочка", "Пеппі довга панчоха" "Лісова пісня", "Ромео і Джульетта", "Фігаро", "Сон літньої ночі", а вистава "Поліанна"- найулюбленіша вистава дітей, їх батьків та вчителів! Як директор театру - В.С.Гирич ефективний менеджер, котрий координує всі подрозділи театру. Особливої уваги він докладає естетичному рівню театру як закладу культури для дітей. Результатом чого здійснилось повне обновлення интер'єрів, фойє та глядацьких залів. Наш театр приємно відвідувати глядачам, а нам задоволення працювати".

Автор: Facebook
  Віктор Гирич очолював Театр на Липках протягом 30 років.
Віктор Гирич очолював Театр на Липках протягом 30 років.

"Ситуація з виборами керівника в Театрі на Липках – це не конфлікт, а традиція в українському театрі в цілому", - каже театрознавиця Ганна Веселовська. - Бути прихильними до своїх попередніх керівників - це є інерція мислення людей, які впевнені, що такий статус кво є найліпшим рішенням. У такий спосіб вони захищають те, до чого звикли. Це дуже стереотипна ситуація. Гадаю, в багатьох театрах актори думають так само та тримаються за своїх попередніх багаторічних керівників. Вони їм довіряють, бачать у них певність у завтрашньому дні.

З іншого боку, є потреба в змінах. Але це не питання конкретного керівника чи театру. Я дуже поважаю та ставлюся з великою прихильністю до Віктора Гирича. Він очолював Театр на Липках 30 років. За цей термін можна було зробити дуже багато – що, власне, пан Гирич і зробив. Ставив дуже хороші вистави. Але за 30 років людина мала змогу реалізувати свою художню програму.

У нас багато таких прикладів і в Києві, і в Україні в цілому. Тож, повторюся, я не розглядаю це як питання київського Театру на Липках, це ситуація в цілому нашої театральної царини.

В арсеналі нового директора театру В'ячеслава Жили цікаві, експериментальні проекти, - продовжує Веселовська. - Наприклад, на сцені театру "Актор" діти з різних регіонів України ставили свої п`єси під керівництвом професійних драматургів. Зокрема, були підлітки з Попасної на Луганщині і з Волинської області. Цей соціальний дитячий проєкт - дуже хороше починання.

Дав нове дихання театру "Актор". До Жили заклад мав одну програму. Зараз має чотири напрями. Його остання вистава "Вишневий сад" по Чехову - доволі цікава за своїм рішенням - нестандартна, осучаснена, з хорошими акторськими роботами. У В`ячеслава Жили є певні напрацювання та ідеї, які він зможе реалізувати на новому місці.

Треба звикати до того, що зміна керівників - це нормальне явище. Державні театри не є приватними. А у нас склалася ілюзія, що керівник театру - це його власник.

Тобто, нам потрібно припинити прив`язувати театр до певного імені, яким би поважним воно не було. І звикнути до думки, що керівник театру - це посада якогось терміну. Бо людина може бути видатною, але не давати кровообігу театру. Коли один очільник дуже довго на посаді - відбувається стагнація у колективі. У той же час, не виключено, що якби людина пішла в інший театр, це пішло б на користь, відбувся би такий кровообіг. Але ці процеси у нашому театральному середовищі тільки починаються".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театр на лівому березі відкриває 44-й театральний сезон виставою без слів

24 вересня у Театрі на Липках відбудеться прем`єра вистави "Круті віражі". Французький драматург Ерік Ассу написав ексцентричну комедію спеціально для Алена Делона. Немолодий П`єр приводить додому значно молодшу за себе Джульєтту. Вона виявляється зовсім не такою, як здавалося на перший погляд, за сюжетом.

Зараз ви читаєте новину «В'ячеслав Жила зі скандалом очолив Театр юного глядача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі