середа, 23 січня 2013 12:53

У Львові показали дивовижний світ литовського художника Чюрльоніса
7

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівському Палаці мистецтв 22 січня відкрили виставку "Дивовижний світ Мікалоюса Константінаса Чюрльоніса".

Понад 50 репродукцій робіт найвідомішого литовського художника – графіку, живопис та фотографію представили на виставці під музичні композиції митця.

Миколоюс Константинас Чюрльоніс народився 22 вересня 1875 року в родині органіста у місті Варена. З дитинства полюбив музику, здобув музичну освіту, паралельно малював. Навесні 1907-го року він приїхав до Львова, Стрия, побував у Карпатах.

Написав близько 300 творів, в дусі модерну і ар нуво, що поєднують вплив символізму з елементами народного декоративно-прикладного мистецтва, цитатами і ремінісценціями з японської, єгипетської, індійської культури. Чюрльоніс експериментував із поєднанням музики та живопису. Він надавав перевагу сонаті, яку вважав універсальною формою для вираження емоцій та кольорів.

Як живописець відомий циклами "Створення світу", "Знаки Зодіаку". Окрему групу створюють картини з музичними назвами: Прелюдії, Фуги, Сонати.

"Не можна казати, що Мікалоюс Константінас Чюрльоніс був тільки художник. Він був прекрасним композитором, музикантом, істориком, бо добре знав історію рідної землі, легенди та перекази. А ще астрологом та провідним фізиком-містиком на початку 20-го століття. Його творчість є синтезом всіх цих галузей. В своїх працях він поєднав творчість та інтелект, науку та емоції", – каже декан факультету історії та теорії мистецтва Львівської національної академії мистецтв Ростислав Шмагало.

Таку виставку у Львові показують уже втретє за останні десять років. Оригінали робіт зберігають у Литві, в музеї його імені у місті Каунасі.

"Я торік спеціально їздила в Литву, аби побачити оригінали робіт художника. Якщо репродукції його робіт темні і невиразні, то оригінали ще у гіршому стані. І не дивно, їм більше століття, а митець малював пастеллю, олівцями, які добре не зберігаються. Звідти привезла диски із музикою Чюрльоніса, магнітики із його картинами. Його творчість вплинула взагалі на усіх литовських художників і на культуру Литви загалом", - каже студентка п'ятого курсу Львівської Академії мистецтв Оксана Бачинець.

Триватиме виставка до 1 лютого.

Зараз ви читаєте новину «У Львові показали дивовижний світ литовського художника Чюрльоніса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі