Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2012 14:20

Найвпливовіший художник представив роботу про китайську в'язницю

Найвпливовіший художник представив роботу про китайську в'язницю
Фото: lookatme.ru

У бергенському Kunstmuseum відкрилася виставка Real Life Stories, в число експонатів якої увійшла нова інсталяція Ай Вейвея, яку художник зробив в пам'ять про дні, проведені в китайській в'язниці.

Робота складається з декількох десятків великих дерев'яних куль, викладених у квадрат зі сторонами довжиною дев'ять метрів.

Число "9" вибрано не випадково: за словами художника, в Китаї воно вважається магічним і символізує нескінченність. Крім того, Ай Вейвея надихала китайськы традиційны меблі: багатогранні дерев'яні "кулі" вагою 35 кілограмів кожна зроблені без використання цвяхів, клею або шурупів. Загальна кількість куль - 81, саме стільки днів Ай Вейвей провів в ув'язненні в 2011 році, коли він був заарештований за несплату податків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В українському мистецтві лідером смаку є Віктор Пінчук" - арт-критик

За словами одного з кураторів виставки Фенга Бойі, кулі ніяк не скріплені одна з одною, але стоять на місці через свою тяжкысть, що, на його думку, і уособлює державну систему сучасного Китаю.

Крім Ай Вейвея, у виставці Kunstmuseum беруть участь ще дев'ять сучасних китайських художників, які досліджують у своїх роботах життя сучасного Китаю з усіма її суперечностями.

Ймовірно, на думку Ай Вейвея, ця експозиція об'єктивно відображає проблеми його батьківщини: нещодавно художник розкритикував лондонську виставку Art of Change: New Directions from China, теж присвячену китайському мистецтву, тому що вважав представлені на ній твори недостатньо критичними по відношенню до існуючого в Китаї державному устрою. Real Life Stories можна буде подивитися в Бергені до 3 лютого 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Найвпливовіший художник представив роботу про китайську в'язницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі