пʼятниця, 03 червня 2016 00:26

Виставка у Польщі демонструє альтернативний погляд на Чорнобильську зону
3

Організатори та відвідувачі виставки "Прекрасний Чорнобиль" у Варшаві
Організатори й відвідувачі виставки "Прекрасний Чорнобиль" у Варшаві
 Експозиція "Прекрасний Чорнобиль" у Варшаві

Виставка у Польщі демонструє альтернативний погляд на Чорнобильську зону.
У Варшаві представили експозицію "Прекрасний Чорнобиль", яка демонструє інший погляд на зону відчуження в районі Чорнобильської катастрофи. Це спільний проект етнографів і археологів за 25 років. Організатори збирали експонати та свідчення людей в Чорнобильському Поліссі.
Про це йдеться у повідомленні Укрінформу.
Учасниця експедиції та етнограф Наталка Лещенко зазначила. "Виставка – це розповідь про те, що є люди, які знають Чорнобиль іншим. У світі звикли бачити його страшним і радіоактивним. Та якщо говорити про радіацію, то це скоріше Прип'ять, ніж середньовічне місто Чорнобиль. Якому, до речі, 800 років".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 зворушливих фото про Чорнобиль і дитинство: трагедія очима дітей.
Авторами світлин в експозиції є багато осіб, які були учасниками історико-етнографічної експедиції упродовж 1994-2004 років.
За час роботи у зоні відчуження історики та етнографи під керівництвом Ростислава Омеляшка дослідили 575 автентичних поліських сіл. Зокрема 159 – у зонах відселення, 416 – в інших зонах радіоактивного забруднення. А також 97 поселень переселенців. За програмою інвентаризації нерухомих пам'яток історії та культури обстежено близько 500 населених пунктів, де проінвентаризовано більше 1 тисячі історико-культурних об'єктів. У результаті польових розвідок відкрито понад 50 нових археологічних пам'яток.
У Варшаві виставка діятиме до 2 червня.

Зараз ви читаєте новину «Виставка у Польщі демонструє альтернативний погляд на Чорнобильську зону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі