неділя, 15 березня 2020 13:39

Віртуальні тури по світових музеях урізноманітнять дні на карантині

Віртуальні тури по світових музеях урізноманітнять дні на карантині
ФОТО: Associated Press

Мобільний додаток Google Arts & Culture об'єднався з більш ніж 500 музеями і галереями світу. Надає можливість проводити по ним віртуальні тури на час карантину.

Серед найцікавіших закладів:

1. Британський музей, Лондон

Дозволяє віртуальним відвідувачам оглянути подвір'я - 2000-го територію обладнали сітчатим перекриттям-оболокою архітектора Нормана Фостера. В експозиції можна побачити Розеттський камінь - стела, знайдена французькою армією Наполеона у 1799 році. На камені висічено указ мемфіських жерців 196 року до н. е. Верхній і середній написи зроблено давньоєгипетською мовою, ієрогліфами, якими користувалися жерці й скорописом, третій варіант тексту зроблено однією з давньогрецьких мов. Це дозволило лінгвістам розшифрувати письмову мову Стародавнього Єгипту. Серед експонатів Британського музею найбільша колекція мумій, зібрання старожитностей давніх цівілізацій Міжріччя, артефакти з історії Буддизму та інших релігійно-філософських течій Південно-Східної Азії й Мессоамерики, мармурові скульптури з Афінського Акрополя, Скринька Френкса з китового вуса, оздоблена сцени з давньогерманської, римських і біблійних легенд - найзначніша серед ранніх англосаксонських рунічних пам'яток.

Також музей відкрив доступ до великої онлайн-колекції, плюс є можливість зробити віртуальні екскурсії по музею і експозиціям на офіційному YouTube каналі.

2. Музей Соломона Гуггенхайма, Нью-Йорк

Функція перегляду вулиць дозволяє відвідувачам не виходячи з дому побачити знамениті кручені сходи Гуггенхайма. В онлайн-колекції представлено близько 1700 творів імпресіоністів, постімпресіоністів, модерну і сучасності.

Серед шедеврів музею: П'єр-Огюст Ренуар, "Жінка з папугою" , Модільяні, "Ню в позі лежачи" , Вінсент ван Гог, "Пагорб біля Сен-Ремі", Едуар Мане, "Перед дзеркалом" ,

Василь Кандинський, "Композиція VIII"

3. Національна галерея мистецтв, Вашингтон

Відразу дві онлайн-виставки. Перша - про американську моду з 1740 по 1895 рік. Друга - збірник робіт голландського художника Йоганна Вермеєра.

4. Музей Орсе, Париж

Тут зберігаються десятки знаменитих творів французьких художників, які працювали і жили в період з 1848 по 1914 рік. Роботи Моне, Сезанна, Гогена.

5. Національний музей сучасного мистецтва, Сеул

В один з популярних корейських музеїв можна потрапити з будь-якої точки світу. Віртуальний тур проведе по шести поверхах сучасного мистецтва з Кореї і всього світу.

6. Пергамський музей, Берлін

Цей історичний музей спеціально збудували для того, щоб розмістити Пергамский вівтар у натуральну величину. Ще у давнину його вважали чудом світу. Вівтар знайшли на території сучасної Туреччини, присвячений Зевсові, на ньому відтворили сцени з міфа про боротьбу олімпійських богів з гігантами. Музей є домом для безлічі інших стародавніх артефактів, в тому числі Іштарскіх воріт Вавилона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин в Україні: Одеський театр музичної комедії буде показувати вистави онлайн

7. Рейксмузеум, Амстердам

Шедеври голландського Золотого століття, в тому числі роботи Вермеєра та Рембрандта. Оглядова екскурсія по музею з видом на вулицю, - можна уявити, що ви дійсно ходите по його залах.

8. Музей Ван Гога, Амстердам

Найбільша колекція творів Вінсента ван Гога, - понад 200 картин, 500 малюнків і понад 750 особистих листів.

9. Галерея Уффіці, Флоренція

Колекція творів мистецтва однієї з найзнаменитіших родин Італії - Медічі. Будівля була спроектована Джорджо Вазарі в 1560 році спеціально для Козімо I Медічі.

10. MASP, Сан-Паулу

Музей Сучасного мистецтва Сан-Паулу некомерційний і перший збір сучасного мистецтва в Бразилії. Експонати, поміщені в прозорі рамки з плексигласу, створюють враження, що вони витають в повітрі.

11. Національний музей антропології, Мехіко

Музей побудований в 1964 році, присвячений археології та історії доіспанської спадщини Мексики. Тут 23 виставкових зали, заповнених артефактами, включаючи пам'ятники цивілізації Майя.

12. Лувр, Париж

Паризький музей закритий до особливого розпорядження, але пропонує зробити віртуальні екскурсії в спеціальному розділі сайту. Тут зібрані відео, які розповідають про різні виставках музею, про окремі експонати і відкриттях.

Google Arts & Culture - онлайн-колекція експонатів з 1200 музеїв, галерей та інших організацій в 70 країнах.

Має можливості:

• Збільшення масштабу. Розглядати експонати в деталях.

• Режим віртуальної реальності. Можна використовувати окуляри Google Cardboard, щоб ще глибше зануритися в мистецтво.

• Фільтрація експонатів за часом створення і колірній гамі.

• Віртуальні екскурсії.

• Пошук музеїв і культурних заходів поряд з вами.

• Розпізнавання експонатів. Вивчайти твори мистецтва можна офлайн, наводячи на них камеру телефону (доступно в деяких музеях).

• Переклад інформації про експонати з усього світу на рідну мову.

Зараз ви читаєте новину «Віртуальні тури по світових музеях урізноманітнять дні на карантині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі