пʼятниця, 04 січня 2019 21:45

Виконають твори дітей Йоганна Себастіана Баха

Виконають твори дітей Йоганна Себастіана Баха
Солістка Національної філармонії Єлізавєта Ліпітюк візьме участь у концерті "Йоганн Себастіан Бах і сини" www.facebook.com

12 січня в Національній філармонії України ансамбль "Київська камерата" виконає програму

"Йоганн Себастіан Бах і сини".

"У Йоганна Себастіана Баха було фактично двадцять дітей, але більшість із них померли у ранньому віці, і лише десятеро пережили свого батька, - розповідає музикознавець Олеся Найдюк.

- Четверо із синів Баха були винятково музично обдарованими.

Старший Вільгельм Фрідеман народився 1710-го. Був органістом-віртуозом і талановитим композитором. Він – автор низки церковних кантат, 8 інструментальних концертів, 9 симфоній, творів для органу та клавіру, камерних ансамблів. Як композитор, він перебував під впливом батька, який і був його вчителем, при цьому намагався поєднати стиль бароко та нову музичну мову. Фрідеман багато в чому передбачив стиль епохи класицизму.

Д ругий син Карл Філіп Емануель вважається одним із основоположників сентименталізму в музиці. Прекрасно грав на клавірі, а тому не лише залишив багато творів для цього інструмента, але й написав підручник "Досвід правильного способу гри на клавірі , що став етапним у розвитку піаністичної техніки. У творчому доробку Карла Філіпа – 19 симфоній, 50 фортепіанних концертів, близько 400 творів для клавіру соло, 60 дуетів, 65 тріо, 290 пісень, а також кантати і ораторії.

Син Баха від другого шлюбу Йоганн Крістоф Фрідріх все життя працював капельмейстером при дворі в Бюккебурзі. Був блискучим клавесиністом, а також писав талановиту музику. Рання творчість Йоганна Крістофа відзначена впливом італійської музики того часу, а пізню часто порівнюють зі стилем його сучасника, Йозефа Гайдна.

Йоганна Крістіана - молодшого сина класика, ще називають "міланським" або "лондонським" Бахом. Спершу жив в Італії, де посідав посаду органіста в міланському соборі, а пізніше отримав запрошення працювати при англійському дворі. Відомий передусім як оперний композитор, але також є автором численних інструментальних творів, зокрема 90 симфоній, 35 концертів, понад 35 клавірних сонат, творів для хору. Іоганн Крістіан давав уроки дев'ятирічному Моцарту".

У концерті Національного ансамблю "Київська камерата" крім музики самого Йоганна Себастіана Баха, прозвучать твори трьох із його синів, Вільгельма Фрідемана, Карла Філіпа та Йоганна Крістіана Бахів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Океан Ельзи" організовує благодійний концерт

Національний ансамбль солістів "Київська камерата" створили у 1977 році. У програмі "Йоганн Себастіан Бах і сини" участь беруть:

Диригент – Валерій Матюхін, солітска - Єлізавєта Ліпітюк (сопрано)

Ольга Аколішнова - скрипка, Артем Замков - віолончель, Богдан Галасюк - гобой

Зараз ви читаєте новину «Виконають твори дітей Йоганна Себастіана Баха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі