понеділок, 16 липня 2018 10:20

Вбивця у романі прочитав наказ вбити Джона Ленона

Вбивця у романі прочитав наказ вбити Джона Ленона
Роман американського письменника Джерома Селінджера "Ловець у житі". Фото: libris.md

Роман американського письменника Джерома Селінджера "Ловець у житі" опублікований вперше 16 липня 1951 року в США. Роман потрапив під шквал критики через змалювання підліткових страхів і сцен сексуального характеру, за використання нецензурної лексики. Цільовою аудиторією книги, згідно з задумом, були дорослі, проте згодом твір став частиною обов'язкової шкільної програми. Його було перекладено багатьма мовами світу. Щороку продається близько 250 тис. примірників.

"Ловець у житі" - твір атора, над яким він працював під час війни. Рецепт успіху був простим: письменник пише про три дні з життя невлаштованого і вразливого підлітка Голдена Колфілда чесною мовою з використанням сленгу. У романі від імені 16-річного підлітка Голдена Колфілда розповідається про те, що переживає кожен підліток його віку. Йому здається, що світ повстає проти нього, всі бездушні, закони - погані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спадкоємці Селінджера дозволили публікацію продовження "Над прірвою у житі"

Твір набув величезної популярності — особливо серед молоді — і справив істотний вплив на світову культуру другої половини XX століття. Цікаво, що кожне покоління молодих американців сприймало книгу по-своєму — від нігілізму до утвердження гуманістичних ідеалів. Перекладений майже всіма мовами світу, щорічно продається понад мільйона примірників книги. Всього більше 65 млн від першого видання.

Джером Девід Селінджер помер 27 січня 2010 року на 92-му році життя. Письменник не публікував нових творів з 1965 року. З 1980-х років він вів усамітнений спосіб життя і не давав інтерв'ю. Також Селінджер кілька разів припиняв спроби видати його листи, деякі з яких зберігаються в бібліотеках американських університетів.

Твір набув скандальної слави через убивство учасника The Beatles Джона Леннона. Коли поліція приїхала на місце події, вбивця (Марк Девід Чепмен) тримав у руках примірник роману. Згодом він заявив, що заклик убити Джона Леннона відшукав на сторінках книги, втім його визнали осудним.

Три невидані оповідання Джерома Девіда Селінджера з'явилися у вільному доступі в інтернеті. Скани книги, під заголовком Three Stories ("Три історії"), в форматі PDF були виклали на закритому торрент-трекері what.CD, а потім посилання для скачування файлу опублікували на сайті Reddit.com.

Зараз ви читаєте новину «Вбивця у романі прочитав наказ вбити Джона Ленона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі