пʼятниця, 19 березня 2010 08:50

В Україні з"явився каталог культурних цінностей, викрадених з музеїв

Автор: Фото: Ольга Каменєва/Gazeta.ua
  Перший заступник міністра культури й туризму Владислав Корнієнко
Перший заступник міністра культури й туризму Владислав Корнієнко

У музеї "Духовні скарби України" презентували "Каталог культурних цінностей, викрадених з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій" за період з 1999 року по 2009 рік.

Захід проводили Мінстерство культури і туризму України та Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон.

Ілюстроване видання із 136 сторінок схожий на глянцевий журнал. Містить 9 розділів, які розподілені за видами культурних цінностей, які були викрадені з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій. Це архівні документи, друковані видання та фотографії, зброя, музичні інструменти, предмети декоративно-ужиткового призначення (вази, годинники, глечики), нумізматика та боністика (монети, жетони, паперові гроші), живопис, графіка, скульптури, ікони, церковне начиння, книги та релігійні медалі, ордени, герби та прапори. Всього більш, ніж 1000 експонатів.

Перший заступник міністра культури й туризму Владислав Корнієнко повідомив, що кількість крадіжок з музеїв збільшилась.

"Перше видання культурних цінностей містив роботи, викрадені за період з 1984 по 1998 року з 23 музеїв різних форм власності. Але за другим каталогом, бачимо, що вже 55 музеїв понесли збитки. Тобто кількість музеїв, з яких крадуть, росте", - розповів він.

Каталог не пускатимуть у продаж. Його вже розіслали по всіх бібліотеках країни. Віддадуть також митникам, міліції, прикордонникам, дипломатам в Україні та за кордоном.

"Ті, хто торгував на чорному ринку краденими культурними цінностями тепер знатиме, що він вже не продасть цю річ. Усі знатимуть, що вона крадена, й не куплять її", - сказав меценат та генеральний директор музею "Духовні скарби України" Ігор Понамарчук. Він виділив свої кошти на видання каталогу.

Найціннішу картину, яка увійшла в список крадених цінностей, назвали "Узяття Христа під варту, або Цілунок Іуди" Мікеланджело Мерізі да Караваджо, італійського художника епохи бароко. Картину вкрадено з Одеського музею західного і східного мистецтва 31 липня 2008 року.

Директор Київського музею російського мистецтва Юрій Вакуленко зазначив, що треба ще довести, що в музеї був оригінал Караваджо, а не копія. Деякі експерти оцінили її у $100 мільйонів. Понамарчук переконаний, що картина коштує значно дешевше.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з"явився каталог культурних цінностей, викрадених з музеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі