Ексклюзиви
середа, 17 квітня 2013 10:21

У Тернополі показали чорні писанки
14

Фото: Фото: Олена Дзик

Близько двох сотень писанок представили на Великодній виставці у Тернопільському обласному художньому музеї.

Серед експонатів є травленки, дряпанки, мальованки, традиційні крашанки і писанки із різних регіонів України та Лемківщини (Холмщини і Підляшшя). А ще – ікони, святкові пасхальні листівки, ляльки-мотанки та комп'ютерна графіка на тему Хресної дороги.

Як розповіла Gazeta.ua заступник директора музею Ольга Ваврик, писанки для виставки відібрали із власних фондів музею, а картини та ляльок-мотанок надали тернопільські художники. В експозиції є писанки на курячих, качачих, гусячих і навіть перепелиних яйцях. Причому на найменших, перепелиних, зображені одні із найдавніших візерунків – трипільські.

"Якщо страусині і курячі розписані у восковій техніці, то гусячі – це так звані "травленки". На яєчну шкарлупу наносять орнамент воском і тоді занурюють у розчин з оцтом чи кислотою на певний час. Так утворюється рельєфний візерунок. Писанки розфарбують різними фарбами, а мальованки створюють білою фарбою на крашанці", - пояснила Ольга Ваврик.

За словами Ольги Романівни, складність розпису писанки залежить насамперед від обраного орнаменту.

"Для Тернопільщини характерні чорні писанки. Чорний колір – це колір землі, символ родючості. На них зображені так звані солярні знаки – зірка, сонце. А ще – берегиня, дубові листочки. Гуцульські писанки нагадують вишивку, це складний орнамент. У них багато кольорів червоного і жовтого. У лемківських -- малюнок наносять краплями воску. Причому, з допомогою цих крапель можна формувати простий орнамент, як-от квітку, так і складніший, сюжетний – закохану пару або церкву", - зазначила вона.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі показали чорні писанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі