Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2017 13:20

В Сьомій симфонії Бетховен використав мотиви народних пісень

В Сьомій симфонії Бетховен використав мотиви народних пісень
Людвіг Ван Бетховен (1770-1827). Фото: Вікіпедія

8 грудня 1813 року у Відні відбулася прем'єра симфонії № 7 ля мажор Людвіга ван Бетховена. Прем'єра симфонії відбулася на благодійному концерті для поранених солдатів. Твір було відразу дуже добре прийнято публікою. Після концерт був повторений в зв'язку з його величезним успіхом.

Людвіг Ван Бетховен (1770-1827) - німецький композитор, диригент і піаніст, один з найбільш шанованих і виконуваних композиторів у світі. Бетховен писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, балет, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найзначнішим в його спадщині вважаються інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, для скрипки, квартети, увертюри, симфонії. У 1800-х роках Бетховен втрачає слух. Через глухоту він відділяється від світу, позбавляється звукового сприйняття, стає похмурий, замкнутий. Саме в ці роки композитор одне за іншим створює свої найвідоміші твори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єру єдиної опери Бетховена показали перед порожнім залом

У 1812 році Бетховен випустив у світ дві симфонії - останні твори в цьому жанрі, що відносяться до "зрілому" періоду. Тема радісного прославлення життя, веселощів, гумору знайшла в кожній з них яскраво індивідуальне заломлення. В обох панує стихія танцю, трактована в кожній абсолютно по-різному. В Сьомій і Восьмій симфонії бетховенський симфонізм розкривається з нових сторін, завдяки посиленню народно-національних рис. Час створення Сьомої симфонії відзначено активною роботою Бетховена в жанрі народної пісні - обробка шотландських, ірландських. Інтерес до образів народно-національного мистецтва, до поетизації побутового танцю яскраво проявився в Сьомої симфонії. Компзитор Вагнер назвав цей твір "апофеозом танцю". Дійсно, поезія танцю, тобто колективно організованого ритмічного руху втілена в кожній її частині.

Людвіг ван Бетховен помер 26 березня 1827 року, на 57-му році життя. Понад двадцять тисяч чоловік йшли за його труною. Під час похорону була виконана улюблена заупокійна меса Бетховена Реквієм до-мінор Луїджі Керубіні.

Зараз ви читаєте новину «В Сьомій симфонії Бетховен використав мотиви народних пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі