середа, 10 квітня 2013 19:56

В Полтаві відкрили виставку добрих карикатур
54

Фото: Фото: Сергій Рибалко

В Полтавській галереї мистецтв відкрили міжнародну виставку карикатур. Частину робіт привезли з Бразилії з міста Пірасікаба в Штаті Сан-Паулу. Всього представили п'ять різних експозицій українських та іноземних карикатуристів.

"Вивісили найкращі роботи бразильських карикатуристів на політичну, екологічну й соціальну тематику, - повідомила Алла Тиможенко з галереї мистецтв. - Їх експозиція є ретроспективою того, над чим сміявся народ в другій половині 20 століття".

На виставці предствалено 120 бразильських карикатур, кожна намальована вручну фарбою або олівцями на стандартному аркуші паперу.

"Гід каже, що спочатку іноземці передали на виставку аж 600 своїх робіт, а з них відібрали 120, бо сенсу решти наші люди не зрозуміють, - розповів відвідувач виставки полтавець Роман Бігдаренко. - Хоча й ці не завжди зрозумілі, наприклад, навіщо намалювали шарж, простіше кажучи спотворили обличчя, матері Терезі або Папі Римському".

Крім бразильських виставили експозиції учасників конкурсу "Футбол об'єднує нас " з шаржами на європейських та вітчизняних футболістів та їх тренерів, авторську роботу Володимира Казаневського "Шия", шаржі на відомих людей від Вячеслава Казаневського й карикатури художника Юрія Кособукіна. Всього більше 200 робіт.

"Від карикатур хочеться одночасно сміятись і плакати. Найбільше сподобалась робота із Бразилії. Перед натовпом за мікрофоном жирдяй говорить про рівність бідних й багатих. При цьому стоїть якраз на бідному. Це гола правда, цинічна реальність нашого життя, - поділився враженнями Віктор Микитюк. На виставку приїхав з Харкова. - Хоча гумор карикатур на виставці добрий, з глибоким філософським підтекстом. Над більшістю картин треба хвилини дві думати. Був на виставці карикатур в Польщі, вони набагато жорсткіші, й відкритіші, але їх образи й смисл швидко вивітрюється".

Один із організаторів виставки, Микола Шлафер розповів, ставили за мету показати різнопланову карикатуру.

"Хотіли, щоб були й шаржі, й гумор, й сатира, і філософія, - повідомив Шлафер. - Щоб виставка була цікава відвідувачам, які прийшли просто посміятись, й тим, які вміють визначати ідею роботи, причину, чому її намалювали саме так, а не інакше".

Виставка триватиме до 24 квітня.

Зараз ви читаєте новину «В Полтаві відкрили виставку добрих карикатур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі