субота, 17 листопада 2018 20:51

В Луцьку розпочався літературний фестиваль "Фронтера"

Автор: Макс Тарківський
  Директорка фестивалю "Фронтера" Елла Яцута.
Директорка фестивалю "Фронтера" Елла Яцута.

17 листопада у Луцьку стартував І Міжнародний літературний фестиваль "Фронтера". У ньому беруть участь письменники з 4 країн – України, Польщі, Білорусі та Латвії.

Літератури цих країн розглядають в історичному розрізі останнього століття: від 1918 до 2018 року.

Про фестиваль "Фронтера" розмовляємо з його директоркою Еллою Яцутою:

Фронтера – це термін, який означає прикордонну територію, що живе за своїми правилами, всотує в себе дух різних народів, їхні емоції, історії, культури, літератури.

Хочу, аби Луцьк асоціювався у всіх із книжками.

Польський письменник Кшиштоф Чижевський, який бере участь у цьогорічному фестивалі, каже, що без малих центрів не було б світу. Вони вибудовують мости, які об'єднують людей різних мов, національностей.

Автор: Макс Тарківський
  Польський письменник Кшиштоф Чижевський (ліворуч) та публіцист Олександр Бойченко.
Польський письменник Кшиштоф Чижевський (ліворуч) та публіцист Олександр Бойченко.

5 років тому заснувала мистецьке об'єднання "Стендаль" з однокурсницями Танею Бондарук та Іванкою Антонюк. Були студентками 2 курсу факультету видавничої справи і редагування. На той момент щойно приїхали з Форуму видавців. Були дуже засмучені, що в Луцьку автори не приїжджали з презентаціями. Якщо хтось і навідувався, то виключно в університет, куди зганяли аудиторію.

Набралися сміливості і запросили Любка Дереша з презентацією книги "Остання любов Асури Махараджа". Був для мене голосом покоління, добре знала його книжки. Я з маленького містечка Дубровиця на Рівненщині. До нас книжки доходили тільки через "Клуб сімейного дозвілля". З українського там був лише Любко Дереш.

Автор: Макс Тарківський
  Письменник Андрій Любка.
Письменник Андрій Любка.

Після Дереша запрошували Андрія Любку, Макса Кідрука. З часом ми зрозуміли, що є аудиторія і люди, яким такі події дуже треба. Торік вирішили масштабуватися, зрозумівши, що вже готові запросити авторів з-за кордону.

Коли вперше робили презентацію книжки Олександра Бойченка у Луцьку, жодна людина не знала цього імені. Ми оббивали пороги, переконували людей, що вони повинні прийти його послухати. Коли цього року оголошували фестиваль, то перше запитання було: "Чи буде Олександр Бойченко?".

"Стендаль" співпрацює з місцевими авторами. У Луцьку досить жваве літературне життя. Серед одних із найяскравіших преставників - Володимир Лис, Надія Гуменюк, Павло Коробчук, Гання Луцюк, Олена Пашук.

Автор: Макс Тарківський
  Письменник Макс Кідрук.
Письменник Макс Кідрук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкривають новий літературний фестиваль

Фестиваль "Фронтера" у Луцьку триває 17-18 листопада. Протягом усього фестивалю триватиме книжковий ярмарок, де кожен охочий зможе придбати новинки українських видавництв.

Крім мистецького об'єднання "Стендаль", захід організовують Департамент культури Луцької міської ради та меценат Роман Бондарук.

Зараз ви читаєте новину «В Луцьку розпочався літературний фестиваль "Фронтера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі