вівторок, 25 жовтня 2011 14:40

До книги "Маршал Вінграновський" увійшли унікальні фото з родинного архіву

Напередодні 75-ти річчя Миколи Вінграновського (1936-2004), побачила світ книга "Маршал Вінграновський".

"Ідея цієї книги належить дружині Вінграновського, Олександрі Іванівні, - каже упорядник, письменник Павло Вольвач. – Ще торік вона дала мені грубу папку із спогадами багатьох людей, не тільки письменників. Вони надсилали свої, як правило, ніде не друковані матеріали. Ідею підтримав письменник і видавець Михайло Слабошпицький. На жаль, Олександра Іванівна не дочекалася, вона померла в березні цього року. Але книжка, куди ввійшло понад 50 спогадів, рецензій, листів, таки вийшла. Є там і спогад Олександри Білинкевич-Вінграновської "Трохи про Миколу". А також велика кількість унікальних фотоматеріалів з родинного архіву Вінграновських".

Микола Вінграновський, як зазначає Михайло Слабошпицький, є одним з найбільших українських поетів ХХ століття. "Наша поезія – одна з кращих серед світових. Але і в ній Вінграновський – один. Його поезія – феномен, і ця книжка є спробою наближення до нього".

Про Миколу Вінграновського в книзі пишуть різні люди: Герої України, відомі літератори, журналісти, краєзнавці, однокласники, земляки з Миколаївщини. Письменник постає теж в різних ситуаціях: в розмовах, в подорожах, в наметі біля р.Росі, на трибуні ООН і навіть… в міліційному відділку на Далекому Сході.

Книгу "Маршал Вінграновський" надрукувало київське видавництво "Ярославів вал".

Зараз "Ярославів вал" готує книжку спогадів ще про одного класика, Григора Тютюнника, якому в грудні нинішнього року виповнилося б 80.

Зараз ви читаєте новину «До книги "Маршал Вінграновський" увійшли унікальні фото з родинного архіву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі