субота, 25 червня 2011 16:22

В Івано-Франківську пам'ятку архітектури перетворили на культурний центр з кінотеатром 5D
11

Фото: Фото: Ксенія Ліщинська

В Івано-Франківську запрацював відновлений культурно-відпочинковий центр "Пасаж Ґартенберґів".

Понад 100 років тому він постав у центральній частині міста завдяки найзаможнішим міщанам – рідним братам Ігнаці та Давиду Ґартенберґам. Пасаж проектувало провідне віденське бюро архітекторів "Фельнер і Гельмер", яке уже славилося на той час своїми роботами у світі, зокрема спеціалізувалося на будівництві театральних споруд, палаців, готелів, банків, торговельних закладів, започаткувавши нову епоху в архітектурі 20 сторіччя. А ферми перекриття даху виконала знана у світі фірма Ейфеля. Більше того, є відомості, що начебто сам Ейфель відвідав тоді Станіславів.

Будівля пережила значне руйнування після Першої світової війни, чимало реконструкцій і змін. У радянський час вона використовувалася кількома оптовими базами, відтак після капітального ремонту – як приміщення центрального універмагу, магазину "Дитячий світ", торговельно-промислової палати, тут відбувалися художні виставки. Упродовж останніх років приміщення використовували як торговельний центр.

Нині тут розпочав свою роботу відновлений культурно-відпочинковий центр "Пасаж Ґартенберґів" з рестораном, баром, піцерією, кав'ярнею, дворівневим нічним клубом, кінотеатром 5D, дитячою кімнатою. Крім цього, у пасажі відбуватимуться культурно-мистецькі події – різноманітні презентації, модельні покази, виставки, бали, концерти.

"Ми намагалися створити центр відпочинку, де б івано-франківці та гості міста могли добре розважитися", - наголосив один із співвласників пасажу Олександр Долішній.

За його словами, перекриття є найбільшою цінністю споруди, а його конструкція унікальна, яку максимально зберегли і відкрили для відвідувачів.

Долішній розповів, що ще недавно ця пам'ятка архітектури перебувала під загрозою руйнування.

"Були тріщини і відхилення стін. Ми зміцнювали фундаменти, наповнювали порожнини рідким бетоном. Виконали великий обсяг робіт", - зауважив він.

Долішній зазначив, що з метою наближення до автентичності будівлі, чотири рази переробляли попередні проектні пропозиції. Нині пасаж має потужні системи вентиляції, обігріву та кондиціонування. Під будівлею осушили і провели гідроізоляцію підвалів, де розташували підсобні приміщення.

Головний архітектор проекту реконструкції споруди Володимир Кочмар підкреслив, що пам'ятку архітектури максимально наблизили до її автентичної форми.

"Найцікавіше те, що будівля була накрита одношаровим армованим склом, що спричиняло дискомфорт в холодні пори року, а нині вона накрита алюмінієвими двокамерними склопакетами, завдяки яким створений затишок всередині приміщення, а вночі можна насолоджуватись зоряним небом", - додав він.

Начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин наголосив, що відновлена споруда відповідає принципам і нормам реставрації, реконструкції та пристосування, а місто насправді потребує таких ініціатив.

Зараз ви читаєте новину «В Івано-Франківську пам'ятку архітектури перетворили на культурний центр з кінотеатром 5D». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі